PARTILEDER: Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson avbildet i Riksdagen onsdag. Foto: by Jonathan NACKSTRAND / AFP
PARTILEDER: Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson avbildet i Riksdagen onsdag. Foto: by Jonathan NACKSTRAND / AFPVis mer

Åkesson frir til Löfven: - De får stå for det de gjorde

Sverigedemokraternas vil gi sonderingsoppdraget til Löfven, men den tidligere statsministeren ser ikke ut til å være enig.

Etter gårsdagens avstemning i Riksdagen, hvor Moderaterna-leder Ulf Kristerssons regjeringsforslag ble nedstemt, møter Talmannen alle partilederne torsdag morgen.

Det store spørsmålet er hvem som vil få sonderingsoppdraget nå. Tidligst klokka 14.15 vil talmannen, Andreas Norlén, møte pressen. Hvilken vei han velger styres mye av hva partilederne sier i samtalen med ham i dag, skriver Aftonbladet.

Vil gi Löfven oppdraget

Ifølge avisa finnes det to alternativer for Norlén: Enten å gi oppdraget til Centerpartiets leder, Annie Lööf, eller legge fram en ny statsminister for avstemning i Riksdagen, trolig Löfven.

På vei inn til møtet med talmannen, sier Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, at han mener Stefan Löfven burde få neste sonderingsoppdrag.

- Nå skal vi prøve Stefan Löfven i neste omgang, så får Centerpartiet og Liberalerna stå for det de gjorde i går, sier han til Aftonbladet.

Han mener de to partiene har sluttet seg til en «venstreliberal konstellasjon» i Riksdagen og bør utgjøre Löfvens regjeringsgrunnlag.

SIER JA TIL LÖFVEN: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson mener Socialdemokraternas Stefan Löfven bør få sonderingsoppdraget.
Foto: Erik Mårtensson/TT / NTB scanpix
SIER JA TIL LÖFVEN: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson mener Socialdemokraternas Stefan Löfven bør få sonderingsoppdraget. Foto: Erik Mårtensson/TT / NTB scanpix Vis mer

Nedstemt av sine egne

Han viser til gårsdagens hendelse, hvor en statsministerkandidat ble nedstemt i Riksdagen - av sine egne. Forslaget om en regjering med Moderaterna-leder Ulf Kristersson som statsminister, og hvor Kristdemokraterna deltar, gikk ikke gjennom.

Både Liberalerna og Centerpartiet, som begge inngår i Alliansen sammen med Moderaterna og Kristdemokraterna, var blant dem som stemte nei.

- Dagens avstemning handler ikke om Ulf Kristersson som statsminister, men om å ikke gi Sverigedemokraterna avgjørende innflytelse, sa Centerpartiets leder, Annie Lööf etter avstemningen.

Støtte til Lööf

Onsdag sa Lööf at hun er åpen for sonderingsoppdraget. Liberalerna har stilt seg positive til det, og Socialdemokraterna har uttalt at de ikke vil stå i veien for at Lööf får muligheten til å sondere.

Löfven ville ikke svare på noen spørsmål på vei inn til talmannen, men etter møtet uttrykker han støtte til Lööf.

- Jeg mener det er naturlig at Annie Lööf får oppdraget, at hun får prøve et alternativ som ikke har vært prøvd fullt ut, sier han.

Samtidig fortalte han at han ikke ser noe poeng i å gå til en statsministeravstemning før forholdene endrer seg.

Åkesson derimot, fortalte på vei inn til talmannen at han er negativ til at Lööf skal få oppdraget.

Det finnes en sjanse for at Lööf selv kan bli statsminister. Siri Steijer, ved den svenske tenketanken Timbro, forteller til Dagbladet at Steijer det er mulig at partier fra begge blokkene kan akseptere hennes som statsminister til slutt, som et kompromiss.