VIL BEHOLDE MAKTA: Statsminister Stefan Löfven vil gjerne forbli på sin post, men da må han ha hjelp fra borgerlig side. Foto Jonas Ekströmer/TT/NTB Scanpix
VIL BEHOLDE MAKTA: Statsminister Stefan Löfven vil gjerne forbli på sin post, men da må han ha hjelp fra borgerlig side. Foto Jonas Ekströmer/TT/NTB ScanpixVis mer

Valget i Sverige

Åkesson inviterte til flørt, ble blankt avvist

Sverige synes ikke å være nærmere en blokkoverskridende storregjering etter interne partimøter.

Ifølge Aftonbladet har statsminister Stefan Løfven (S) og hans innerste krets sittet og diskutert hvordan partiet skal gå videre med det fastlåste valgresultatet og hvem som skal innby til samtaler om et blokkoverskridende regjeringsalternativ.

Og den sosialdemokratiske partiledelsen ser ingen grunn til at Löfven ikke skal kunne fortsette som Sveriges statsminister.

- Det er naturlig at det største partiet skal ha statsministerposten. Vi er klare for å regjere over blokkgrensene, selv om de rødgrønne er størst, sier gruppeleder Anders Ygeman til Aftonbladet etter møtet.

Ygeman mener det finnes flere tenkbare regjeringsalternativer.

Ikke på linje

Også Moderaterna har hatt ledermøte bak lukkede dører. På et pressetreff like etter klokka 13 tok ikke partisekretær Gunnar Strömmer ordene «blokkoverskridende regjeringsalternativ» i sin munn.

FÅR MAKT: Jimmie Åkesson sier til Dagbladet at han kommer til å invitere Moderaterna til samtaler om regjeringssamarbeid. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det samlede rødgrønne alternativet går ned mens Alliansen går opp. Vi ser det som en tydelig beskjed fra det svenske folket om at de har stemt på et regjeringsskifte. Stefan Löfven bør gå av nå. Han har grunnlovsmessig anledning til å gå av, sier Strömmer og legger til:

- Det finnes bare et eneste samlet regjeringsalternativ, og det er Alliansen. Dersom det skulle finnes et rødgrønt alternativ, burde Stefan Löfven artikulere og presentere det nå, så vi vet hva vi står ovenfor. I så fall, hvordan ser det ut? Framfor alt må han klargjøre om Vänsterpartiet inngår i det alternativet, sier Moderaternas partisekretær.

Ifølge Expressen har Sverigedemokraterna akkurat nå fridd til Moderaterna og Kristdemokraterna.

Blankt avvist

Partileder Jimmie Åkesson vil treffe Moderaternas Ulf Kristersson og Kristdemokraternas Ebba Busch Thor så snart det er mulig.

Åkesson sier til Expressen, gjennom sin stabssjef, at innbydelsen til samtale er oversendt stabssjefene hos Moderaterna og Kristdemokraterna.

- Det er en innbydelse til samtaler, ikke forhandlinger, sier Åkesson. Han forteller at M og KD får denne innbydelsen til samtale fordi disse partiene har tatt til orde for regjeringsskifte.

- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Den nåværende regjeringa i Sverige, som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, har ikke nok mandater til å danne regjering på egen hånd.

Det tok ikke lang tid før Moderaterna og Kristdemokraterna avslo Åkessons invitasjon, melder Aftonbladet.

Nesten dødt løp

De må derfor søke støtte hos Vänsterpartiet. Først da ligger den rødgrønne blokka an til å få 144 mandater.

Den borgerlige blokka, den såkalte Alliansen, har på sin side 143 mandater. Da må Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristendemokraterna gå sammen om å samarbeide.

I Riksdagen - Stortinget i Sverige - er det 349 plasser. Først onsdag blir 300 000 stemmer som ennå ikke er talt opp tatt ned i regnskapet. Det kan bli utslagsgivende.