Akevittprodusent klager på Norge

Akevittprodusenten Gavin vil klage Norge inn for EFTAs kontrollorgan ESA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gavin mener norske myndigheter bruker altfor lang tid på å avgjøre om firmaet skal få bevilling til å lage akevitt i Norge.

Vi har ventet over et halvt år på et positivt svar fra sosialminister Guri Ingebrigtsen. Nå er tålmodigheten slutt, sier daglig leder Arve Røys Stranden i Gavin.

Han er på ingen måte fornøyd med svaret bedriften har fått fra Sosial- og helsedepartementet, der de skriver at spørsmålet om oppheving av monopolet er under utredning i forbindelse med arbeidet med delprivatiseringen av Arcus as.

- Norske myndigheter har i minst seks år hatt muligheten til å endre lovverket for tilvirkning av brennevin. I våre brev til sosialminister Guri Ingebrigtsen fremholdt vi muligheten til å klage staten inn for ESA, sier Røys Stranden.

Må privatiseres først

Statssekretær Tore Hagebakken i Sosial- og helsedepartementet, sier til NTB at man er i sluttfasen med arbeidet.

- Vi er opptatt av å få dette spørsmålet avklart raskt vi også. Hva Gavin gjør i mellomtiden, må være opp til dem, sier Hagebakken.

Røys Stranden mener staten blander sine roller som spritprodusent og lovgiver når sosialministeren viser til at Arcus må privatiseres før hans firma kan få bevilling til å lage sin akevitt i Norge.

- ESA har tidligere støttet oss i kravene om å få øl over 7 prosent solgt i Norge, samt å få flere sidere solgt i dagligvarebutikkene, sier Gavins daglige leder.

(NTB)

Kan kreve erstatning?

Den norske spritprodusenten ser også på mulighetene for å reise et større erstatningskrav mot staten på grunn at det de mener er manglende endring av lovverket for brennevinsproduksjon.

- En positiv avgjørelse i ESA vil kunne være utslagsgivende i en slik sak, sier Røys Stranden.