- Akkurat dette tror jeg vi blir enig med de partiene andre om

Frp-leder Siv Jensen vil ha en ny omsorgsmodell for eldre. Høyre liker modellen, men ikke Frp-forslaget om statlig finansiering.

MØTTE SIV: Sølvi Bråthen (83) tok hjertelig imot Siv Jensen og Christian Tybring-Gjedde. Men hun ville ikke røpe om hun stemmer på Siv. - Det var det, da. Det er jo hemmelig valg. Jeg tenker vi ser det slik, sier hun til Dagbladet med et smil. Rigmor Ribbing (83) til høyre foran, og Frelsesarmeen-ansatt Lindis Evja bak til venstre. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MØTTE SIV: Sølvi Bråthen (83) tok hjertelig imot Siv Jensen og Christian Tybring-Gjedde. Men hun ville ikke røpe om hun stemmer på Siv. - Det var det, da. Det er jo hemmelig valg. Jeg tenker vi ser det slik, sier hun til Dagbladet med et smil. Rigmor Ribbing (83) til høyre foran, og Frelsesarmeen-ansatt Lindis Evja bak til venstre. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av Frp-landsmøtet og den første tv-sendte partilederdebatten er Siv Jensen på veien for å gjøre det hun må gjøre hver dag fram til valgdagen i september - overbevise velgerne. Første stopp: Gamle Oslo.

Der hyllet Siv Jensen Frelsesarmeens omsorgsboligbygg på Ensjø, samtidig som hun mener Frp har litt av æren for konseptet Omsorg+. For en del år siden kom Frp opp med konsepet som er et kombinert servicesenter med omsorgsleiligheter for eldre som trenger mer pleie enn at de kan bo hjemme, men ikke er så syke at de må på sykehjem.

Frelsesarmeen ønsker nå å etablere slike løsninger i flere norske byer - Siv Jensen vil ha det over hele landet. Og det mener hun å skulle få til dersom Frp havner i regjering - men hun har ennå ikke spurt Høyre-leder Erna Solberg.

- Vi får med de andre - Nei, ikke ennå. Dette er foreløpig et prosjekt vi har jobbet veldig mye med i kommunene. Men ved å gi det et nasjonalt løft, tror vi på en raskere utbredelse av konseptet. Og akkurat dette tror jeg vi ikke kommer til å krangle så mye før vi blir enige om. Grunnen til at vi har det i Oslo i dag, er jo fordi vi har blitt enige med de andre borgerlige partiene om det. Jeg tror dette er en modell som vi får med de andre på, sier Siv Jensen.

Høyre er enige med Frp i at modellen for denne gruppa eldre er en god ide. Men det går ei skillelinje mellom Frp og alle de tre andre ikke-sosialistiske partiene. Frp vil at blant annet eldreomsorg skal finansieres direkte av staten. Nei, sier Høyre.

- Vi har en annen økonomisk tilnærming til eldreomsorgen fordi vi ser at det er så store lokale forskjeller i tilbudet. Mange kommuner har veldig dårlig økonomi, mens andre har veldig god. Vi tror på statlig finansiering for at kommuneøkonomi ikke skal stå i veien for en nasjonal satsing. 

Frp mener kommunen helt fint kan drive omsorgstiltakene for eldre, og Siv Jensen ser for seg tilskuddsordning fra staten som hun mener vil likebehandle alle eldre. I en spørreundersøkelse Dagbladet har gjort blant over 1400 medlemmer og tillitsvalgte i Frp, trekker nær 35 prosent fram statlig finansiert eldreomsorg som en sak det er viktig at Frp får gjennomslag for dersom partiet havner i regjering. 

Høyre: Enig og uenig - Vi er uenige med Frp i at staten skal finansiere drift og investering i eldreomsorgen. Høyre mener at kommunene er best egnet til å styre dette, det må være en sammenheng mellom de som tildeler plassene og de som betaler for dem, sier nestleder i Høyre Bent Høie.

Han gjør det klart at Høyre er veldig positive til Omsorg+-modellen, og mener de to partiene kan bli enige om virkemidlene når de er enige om målet.

- Og vi enige om at staten må ta et større ansvar enn i dag.