Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Akkurat nå blir demonstrantene torturert

Mazyar Keshvari (Frp) frykter blodbad i Iran de neste dagene.

- NÅDD KOKEPUNKTET: En demonstrant står foran en brennende buss i Teherans gater. Iran opplever nå de største opptøyene siden den islamske revolusjonen i 1979, etter beskyldninger om at president Ahmadenijad kuppet valget. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI
- NÅDD KOKEPUNKTET: En demonstrant står foran en brennende buss i Teherans gater. Iran opplever nå de største opptøyene siden den islamske revolusjonen i 1979, etter beskyldninger om at president Ahmadenijad kuppet valget. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Er du i Iran eller kjenner noen som er der? Tips oss på sms/mms 2400, epost 2400@db.no eller telefon +47 24 00 00 00.

(Dagbladet): Iranske myndigheter har de siste timene desperat forsøkt å hermetisere landet og tie opposisjonen, ved å blokkere nettsider som Youtube og Facebook, arrestere politikere, legge ned mobilnettet og bortvise journalister.

- Akkurat nå er folk i ferd med å bli torturert. De jeg har pratet med forteller om demonstranter som har forsvunnet, og myndighetene trekker ut negler og skjærer av ører for å få informasjon. De analyserer bilder fra demonstrasjonene for å finne lederskikkelser, sier nestleder i Oslo Frp-s bystyregruppe, Mazyar Keshvari, til Dagbladet.

Minst ti ledere av to iranske reformistgrupper, som støttet presidentkandidat Mir Hossein Mousavi, er arrestert, melder AFP i sjutiden.

Voldsomme opptøyer fortsatte utover natta i Teheran, etter at rasende demonstranter i går tok til gatene for å protestere mot det de mener er et valgkupp iscenesatt av president Ahmadinejad. Protestene skal også ha spredt seg til andre byer.

- Regimet er skremt
Keshvari, som kom til Norge som iransk flykning i 1986, har familie og venner i landet. Han har brukt natta på å holde seg oppdatert om den eskalerende og eksplosive situasjonen.

- Regimet er veldig skremt og redde for å miste makta. De er villige til å gjøre hva som helst for å få kontroll. Dersom de, i siste instans, må kjøre stridsvogner inn i gatene og plaffe løs, så kommer de til å gjøre det, sier Keshvari.

Eksperter sier dette er de største demonstrasjonene i Iran siden den islamske revolusjonen i 1979 da prestestyret tok makta.

- Iranerne er moderne folk. Myndighetene frykter at kokepunktet nå er nådd etter 30 med nedverdigelse og ydmykelse: Da kan det fort bli revolusjon. Folket er virkelig klare for å kvitte seg med diktaturet, sier Keshvari.

- Regimet er veldig skremt: Frp-s bystyrerepresentant Mazyar Keshvari sier iranske myndigheter ikke skyr noen metoder for å få situasjonen i landet under kontroll. - Akkurat nå er folk i ferd med å bli torturert, sier han til Dagbladet. Foto: Frp
- Regimet er veldig skremt: Frp-s bystyrerepresentant Mazyar Keshvari sier iranske myndigheter ikke skyr noen metoder for å få situasjonen i landet under kontroll. - Akkurat nå er folk i ferd med å bli torturert, sier han til Dagbladet. Foto: Frp Vis mer

- Regimet er ikke bare en trussel mot folket, men også hele verdenssamfunnet, legger han til.

- Død over diktatoren
Han sier regimet har drept og torturert hundretusener av politiske fanger for å kvele alle forsøk på opposisjon.

- De siste 30 årene har folk holdt hodet lavt. Dette viser hvor sterke følelser de har om at valget ble stjålet fra dem, sier BBC-korrespondent Jon Leyne til tv-kanalen.

Tilhengere av reformvennlige Mir Hossein, ikledd karakteristiske grønne plagg, kastet stein, slåss mot politiet, brant biler og ropte slagord som «Vi vil ha frihet!» samt «Død over diktatoren». Bilister blokkerer trafikken, og studenter skal ha tatt kontrollen over flere universitet.

Keshvari håper på revolusjon og regimeskifte, men frykter det verste de nærmeste dagene.

- Det venter noen dager og uker med brutale grusomheter. All opposisjon vil bli slått meget hardt ned på. Det vil bli en menneskelig katastrofe i landet. Mange titusener kan bli drept og torturert for at de skal stabilisere makta, mener han.

- Mousavi i husarrest
Midtøsten-forsker Kjetil Selvik sa til Dagbladet at det er en frykt for at Ahmadinejad og Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, har brukt de væpnede styrkene i Revolusjonsgarden til å gjennomføre et kupp.

Presidentkandidat Mir Hossein Mousavi, som mange trodde ville vinne valget, blir ansett for å være moderat og reformvennlig. Det ble på forhånd spådd et tett løp mellom president Ahmadinejad og ham. Begge parter erklærte seg selv som vinnere.

Slik ble det ikke. Da innenriksdepartementet kunngjorde at Ahmadinejad fikk 62,5 prosent av stemmene, og Mousavi bare fikk 33,75 prosent, eksploderte det i landet.

- Siste nytt er at e-tjenesten har omringet hjemmet til Mousavi, slik at han ikke kan uttale seg eller holde pressekonferanse slik han hadde annonsert, opplyste Keshvari til Dagbladet i natt.

Vesten nøler
AP melder at USA nekter å akseptere valgresultatet, og skal granske beskyldningene om fusk. Ingen uavhengige observatører fikk følge valget, som fikk en rekordartet oppslutning på 85 prosent.

TEHERAN BRENNER: En demonstrant tørker blod etter møtet med opprørspolitiet. Foto: Scanpix/ AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI
TEHERAN BRENNER: En demonstrant tørker blod etter møtet med opprørspolitiet. Foto: Scanpix/ AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI Vis mer

Jonas Gahr Støre sier til NTB at situasjonen er urovekkende, og at valget uansett ikke var demokratisk siden kandidatene måtte godkjennes av religiøse ledere.

Flere andre land nøler med å anerkjenne valget. Kina, Tyskland, Italia og Japan, har også inntatt en «vente og se»-holdning. EU har uttrykt bekymring for anklagene om valgfusk, melder NTB.

I en tv-sendt tale avviste Ahmadinejad alle anklager om valgfusk, og la skylda for situasjonen på utenlandsk media.

- Valget var fullstendig fritt, og det er en stor seier, fastslo han ifølge NTB.

NEKTER FOR VALGFUSK: President Ahmadinejad hevder valget gikk riktig for seg. Foto: SCANPIX/AP Photo / IRIB 1 TV
NEKTER FOR VALGFUSK: President Ahmadinejad hevder valget gikk riktig for seg. Foto: SCANPIX/AP Photo / IRIB 1 TV Vis mer

Ayatolla Ali Khamanei gjorde det videre klart at myndighetene ikke vil tolerere «provoserende oppførsel», skriver NTB.

OPPRØRTE: Ikledd karakteristiske grønne plagg, gikk Mir Hossein Mousavi-tilhengere løs på politiet i protest mot det de kaller et kupp. - Kokepunktet er nådd etter 30 med nedverdigelse og ydmykelse, sier Keshvari til Dagbladet. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO OLIVIER LABAN-MATTEI
OPPRØRTE: Ikledd karakteristiske grønne plagg, gikk Mir Hossein Mousavi-tilhengere løs på politiet i protest mot det de kaller et kupp. - Kokepunktet er nådd etter 30 med nedverdigelse og ydmykelse, sier Keshvari til Dagbladet. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO OLIVIER LABAN-MATTEI Vis mer
TIES: President-kandidat Mirhossein Mousavi sitter angivelig i husarrest for øyeblikket. Foto: Scanpix/REUTERS/Raheb Homavandi
TIES: President-kandidat Mirhossein Mousavi sitter angivelig i husarrest for øyeblikket. Foto: Scanpix/REUTERS/Raheb Homavandi Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling