KRAFTIGE REGNMASSER: Norges vassdrags- og energidirektorat adnomder oflk i utsatte deler om å rense avløp og sikkrenner før de enorme nedbørsmengdene ankommer Sør-Norge i helga. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
KRAFTIGE REGNMASSER: Norges vassdrags- og energidirektorat adnomder oflk i utsatte deler om å rense avløp og sikkrenner før de enorme nedbørsmengdene ankommer Sør-Norge i helga. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Akkurat nå bør du parkere bilen og kjøpe deg en båt!

For nå skal det øse og pøse massive vannmengder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede nå regner det kraftig i de vestlige delene av Østlandet, men det vil komme en roligere periode før det vil ta seg opp igjen, forteller statsmeteorolog Arild Mentzoni til Dagbladet.

Meteorologisk Institutt har hatt det travelt siden de meldte nedbørsmengder på opptil 100 mm regn - omtrent samme mengde som i en gjennomsnittlig julimåned.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utstedt et flomvarsel før Sør- og Østlandet, og anmoder folk om å følge med på de siste værvarslingsprognosene og forberede seg ved å blant annet rense stikkrenner og sluk.

Ustabilt Nå forteller Mentzoni at det kan komme opptil 150 mm utsatte steder.

- Vi vet ikke sikkert hvor det vil dukke opp, men foreløpig er det varslet lokalt mye nedbør over det Østafjelske sørlige området fra Mjøsa og sørover, sier Mentzoni til Dagbldaet.

- Det vi nok komme inn mot Telemark, Buskerud og Aust-Agder.

- Men det er også uklart hvor mye som kommer. Det kan komme oppmot 50, 100 og 150 mm. Det gjenstår å ta en oppsummering etter helga, og det er først da vi får vite det helt sikkert, sier han.

Send dine værbilder på MMS til 2400 eller på mail til 2400@db.no med emneord VÆR!

Sjekk været for hele norge og hele verdendb.no/vaer!

Han forteller gråværet vil variere veldig fra sted til sted og fra time til time.

- Varme og fuktige luftmasser sørger at det blir ustabilt vær.

Fram med båten! - Er det på tide å parkere bilen og ta fram gummibåten?

- Det kommer an på hvor man befinner seg. Der det kommer mest nedbør, blir det jo flom. Men siden været er såpass ustabilt, er det vanskelig å si hvor det kommer.

Også Vestlandet og Trødelag får en del regn i dag og i morgen, mens det i Nord-Norge vil være ganske brukbart vær med perioder med sol.

- Det vil ikke være spesielt varmt i Nord-Norge, men de vil ikke få tilnærmet så mye gråvær som vi får her, sier Mentzoni.

- Ha regntøy i beredkap Urbane hipstere i Oslo må nok legge de aller største blomsterbuksene på hylla hvis de ikke vil bli kliss våte, for man må også belage seg på å vasse litt i gatene i hovedstaden.

- Det er nok lurt å ha regntøyet i beredskap, sier Mentzoni til Dagbladet.

ØSTLANDET RAMMES: Dette kartet viser hvor det trolig vil bli store nedbørsmengder på lørdag. Foto: SeNorge.no
ØSTLANDET RAMMES: Dette kartet viser hvor det trolig vil bli store nedbørsmengder på lørdag. Foto: SeNorge.no Vis mer

- Men er ikke vått litt godt?

- Jeg tror de aller fleste synes det har vært nok regn, og de som ferierer blir nok ikke glade av dette. Bøndene får heller ikke gjort det de skal utpå jordene, så jeg tror ikke det er så mange som blir glad for dette ustabile været.

ØSTLANDET RAMMES: Dette kartet viser hvor det trolig vil bli store nedbørsmengder på søndag. Foto: SeNorge.no
ØSTLANDET RAMMES: Dette kartet viser hvor det trolig vil bli store nedbørsmengder på søndag. Foto: SeNorge.no Vis mer