Akkurat nå grilles Trond Giske av kontrollkomiteen

Må svare for påstander om kameraderi og uryddige prosesser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det har vært grove påstander i media om kameraderi og mafiavirksomhet, sa Giske innledningsvis da han møtte foran kontrollkomiteen i dag.

- Jeg er glad for at tidligere og nåværende representanter for Telenor og Kongsberg Gruppen i løpet av denne høringen har avvist at det er utøvd utilbørlig press, utover at departementet har vært litt sent ute med innspillene sine, sa en kampklar Giske.

Ap slår tilbake Martin Kolberg (Ap) har gjentatte ganger i dag gjort det klart at regjeringspartiene mener dagens høring er unødvendig. Dagbladet skriver i dag at Ap's strategi er å slå knallhardt tilbake mot påstander som i hovedsak er framsatt av Høyre og Frp.

Etter det Dagbladet erfarer, er Arbeiderpartiets strategi å bruke høringen til å gå i strupen på Høyres og Frp's eierskapspolitikk.

- Det blir et knallhardt politisk oppgjør, sa en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Høyres Per-Kristian Foss er saksordfører for høringen, og møtte Giskes kampklare holdning:

- Dagens høring omhandler verken kameraderi eller mafiavikrsomhet, så vi kan la det ligge, sa han.

- Ikke fullstendig ryddig Leder av valgkomiteen i Kongsberg Gruppen, Sverre Valvik, var kalt inn tidligere i dag for å kaste lys over prosessen som førte at LO-leder Roar Flåthen endte opp i styret, som fast møtende representant uten stemmerett, imidlertid med samme avlønning som de med faste styreplasser.  

Valvik bekrefter at det er uvanlig at en eier setter i gang en slik prosess, men avviser at komiteen ble utsatt for press. Som med Sandvik-innspillet til Telenor, kom Flåthen-innspillet langt ut i prosessen.

- Jeg oppfatter ikke prosessen som fullstendig ryddig når det gjelder tidspunktet innspillet kom på, ellers har jeg ingenting å kritisere, sa han.

Alexandra Morris sitter i samme komite, og slo følge med Valvik. «Ikke press, men et sterkt ønske», var hennes beskrivelse av innspillet fra Nærings- og handelsdepartementet (NHD).

- Hvordan oppfattes et sterkt ønske fra største eier, ville Anders Anundsen (Frp) vite.

- Vi vet jo at staten er største eier og kan få viljen sin på generalforsamlingen, svarte hun.

Høyres Per-Kristian Foss fulgte opp:

- Er det uvanlig at en eier som staten kommer inn med slike ønsker?

- Ikke uvanlig, det er rett og slett vanlig for en stor eier å ytre meninger om dette. Det var tidspunktet som var spesielt, sa Morris.

Imidlertid bekreftet begge at de ikke hadde opplevd lignende tidligere, og Valvik var klar på at valgkomiteen nok ikke ville imøtekommet innspillet dersom det hadde kommet fra andre aksjonærer enn staten, som er største eier med 58 prosent.

Spilte inn Giske-venn Før det hadde de tidligere styretoppene i Telenor, Harald Norvik og Jan Erik Korssjøen, redegjort for hva som skjedde da NHD spilte inn Giske-venn Tore O. Sandvik (Ap) til styret, etter at nominasjonskomiteen hadde lagt ned betydelig arbeid med å få på plass nye styremedlemmer.

Under selve høringen redegjorde Korssjøen for hvordan komiteen arbeidet da de skulle hente inn nye styremedlemmer fra inn- og utland. I alt ble 23 møter holdt i komiteen, det første i august i 2010, det siste i april i fjor.

Det hadde også blitt utarbeidet egne kriterier til de nye styremedlemmene. Komiteen lette etter styrekandidater med «dyp global forretningsforståelse, internasjonal kulturinnsikt, teknoloigiforståelse, finansiell forståelse og høy etisk bevissthet». Etter at det var holdt 21 møter, sendte komiteen sin innstilling til politisk forankring 11. mars i fjor.

Da skjedde det noe uventet.

- 29. mars kom det innspill fra største eier om ett konkret navn. De ønsket en større forståelse for norske forhold i styret, forklarte Korssjøen.

- Sandvik-forslaget kom for sent NHD hadde fått mulighet til å gi innspill til kriteriene flere måneder i forveien, men gjorde ikke det. Departementets navngitte innspill kom altså etter at komiteen hadde utarbeidet sin innstilling, ifølge Korssjøen.

«Vel sent», ifølge ham selv.

- Det største problemet for oss var at innspillet kom for sent, sa Korssjøen.