NØKKELEN: Partileder i det svenske Centerpartiet, Annie Lööf, kan være nøkkelen til den politiske krisa i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB Scanpix
NØKKELEN: Partileder i det svenske Centerpartiet, Annie Lööf, kan være nøkkelen til den politiske krisa i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB ScanpixVis mer

Annie Lööf kan skrive svensk historie

- Akkurat nå sitter hun på hele makta

Det er to måneder siden valget i Sverige. Fortsatt er situasjonen fullstendig fastlåst. Annie Lööf sitter på nøkkelen, mener ekspert.

Onsdag morgen ble en statsministerkandidat nedstemt i Riksdagen - av sine egne. Forslaget om en regjering med Moderaterna-leder Ulf Kristersson som statsminister, og hvor Kristdemokraterna deltar, gikk ikke gjennom.

Både Liberalerna og Centerpartiet, som begge inngår i Alliansen sammen med Moderaterna og Kristdemokraterna, var blant dem som stemte nei.

- Dagens avstemning handler ikke om Ulf Kristersson som statsminister, men om å ikke gi Sverigedemokraterna avgjørende innflytelse, sa Centerpartiets leder, Annie Lööf etter avstemningen.

Torsdag møter Riksdagens leder, Andreas Norlén, partilederne til et nytt møte, etter at både Löfven og Kristersson har mislykkes i å danne regjering. Onsdag sa Lööf at hun er åpen for sonderingsoppdraget. Liberalerna har stilt seg positive til det, og Socialdemokraterna har uttalt at de ikke vil stå i veien for at Lööf får muligheten til å sondere.

Kan være nøkkelen

Det har vært spekulert på om Lööf vil være nøkkelen til hvem som vil bli den neste statsministeren. Kanskje hun blir det selv. I så fall kan Sverige få sin første kvinnelige statsminister. Analytikere har tidligere pekt på at det kan bli Lööf som vil måtte jobbe for en samlingsregjering på tvers av blokkene.

Lööf ble født i 1983 og kommer fra Värnamo i Småland. Hun studerte juss ved universitetet i Lund. I 2006 kom hun inn i riksdagen, og i 2011 ble hun partileder.

Hun var Sveriges yngste medlem av Riksdagen da hun ble valgt. Da hun tok over partiet ble hun Sveriges yngste partileder. Om Lööf skulle bli statsminister, blir hun den første fra sitt parti siden Thorbjörn Fälldin, som var statsminister på 70-tallet.

LEDER: Centerns partileder Annie Lööf under partiets valvaka i Stockholm i september.
Foto: Pontus Lundahl / TT / Scanpix
LEDER: Centerns partileder Annie Lööf under partiets valvaka i Stockholm i september. Foto: Pontus Lundahl / TT / Scanpix Vis mer

- En reell mulighet

- Jeg tror hun kan få sjansen til å danne regjering om de andre alternativene, altså Socialdemokraterna og Moderaterna, har mislyktes helt før det blir nyvalg, sier Siri Steijer ved Timbro til Dagbladet.

Tankesmia Timbro er svenskenes svar på norske Civita.

JA: Siri Steijer ved tankesmia Timbro tror Lööf har en sjanse som statsminister. Foto: Timbro
JA: Siri Steijer ved tankesmia Timbro tror Lööf har en sjanse som statsminister. Foto: Timbro Vis mer

- Det kan være lettere for henne å sitte i en regjering ettersom begge sider virker vennlig innstilt til Centerpartiet. Det finnes en reell mulighet og det virker som om hun har lyst.

Steijer forklarer at det er mulig at partier fra begge blokkene kan akseptere hennes som statsminister til slutt, som et kompromiss.

- Det må i så fall være en ren Centerparti-regjering, eller sammen med Liberalerna. Alternativt kan det bli Centerpartiet og et antall av de rødgrønne partiene. En sik regjering kommer ikke til å tolereres av høyreblokken og SD, men får majoritet i riksdagen med venstreblokken. For øyeblikket kan hun ikke stå som statsminister i en allianseregjering, ettersom den da fortsatt vil trenge støtte av SD.

- Stort svik

Etter nederlaget i Riksdagen sa Kristersson at dette er den alvorligste krisa han kan huske. Det er en unik hendelse at alliansepartier stemmer nei til en borgerlig statsminister, mener han.

FIKK NEI: Ulf Kristersson fikk nei til sitt regjeringsforslag. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix
FIKK NEI: Ulf Kristersson fikk nei til sitt regjeringsforslag. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix Vis mer

- Ja, det er en krise i de borgerlige partiene. Vi har hatt en allianse av de partiene som kunne stå opp mot sosialdemokratiet, som har hatt overtaket lenge, sier Steijer.

Det er et stort svik at Liberalerne og Centern ikke stemmer på sin egen kandidat fordi et annet parti også velger å stemme på kandidaten, forklarer hun.

Tre alternativer foran Lööf

Karin Svanborg-Sjövall, også fra Timbro, er derimot ikke helt enig med sin kollega.

- Jeg tror ikke Lööf kan bli statsminister. Vi er ikke enige på det punktet, men jeg skal ikke utelukke noe. Det er mye som burde vært umulig som har hendt i svensk politikk, sier hun til Dagbladet.

Hun mener det er tre andre alternativer som kommer foran Lööf som statsministerkandidat.

- Jeg tror scenarioet kan være at hun bestemmer seg for å slippe fram Löfven og Socialdemokraterna, for å inngå et slags samarbeid med han. Lööf kommer ikke til å sitte i regjering med han, og han kommer ikke til å sitte i regjering med henne.

Det andre alternativet er at Löfven må velge makt med Lööf og dermed avslutte et langt politisk samarbeid. Det siste er at Kristersson slipper fram som statsministerkandidat. Hvis alle disse alternativene feiler, mener Svanborg-Sjövall det kan være mulighet for Lööf for slippe fram.

- Både Moderaterna og Socialdemokraterna har et sterkt trykk på seg i sine egne partier om at de skal være ledere i sin respektive blokk, forteller Svanborg-Sjövall.

At de skal slippe fram Lööf som kandidat er vanskelig for henne å se.

JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Tror ikke det blir nyvalg

Svanborg-Sjövall tror det er mer sannsynlig for å få på plass en regjering enn at det blir nyvalg, men at de ikke blir enige før den fjerde avstemningen i Riksdagen.

- Redselen for nyvalg blir nok så sterk at noen tar en beslutning og bryter sin posisjon.

NEI: Karin Svanborg-Sjövall, også fra Timbro, har vanskelig for å se at Lööf slipper gjennom. Foto: Timbro.
NEI: Karin Svanborg-Sjövall, også fra Timbro, har vanskelig for å se at Lööf slipper gjennom. Foto: Timbro. Vis mer

Selv om Svanborg-Sjövall ikke har troa på at Lööf kan bli statsminister, mener hun at Centern-lederen sitter på nøkkelen til forhandlingene.

- Om hun velger å gå over til Socialdemokraterna, har de majoritet. Hun kan også velge å slippe fram Kristersson. Hun kan ikke slippe fram en regjering med Moderaterna sammen med Kristdemokraterna, de har hun stemt nei til. Men hun kan stemme for han alene.

- Akkurat nå sitter hun på hele makta, vil jeg si.