AKP får fortsette som regjeringsparti i Tyrkia

Ville oppheve hijabforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tyrkiske regjeringspartiet AKP blir ikke forbudt, men straffes økonomisk for å ha undergravd skillet mellom stat og religion. - Det er uklart om selv denne straffen lar seg gjennomføre, sier en norsk ekspert.

Seks av forfatningsdomstolens elleve medlemmer gikk onsdag inn for å forby AKP. Det var én mindre enn det som trengtes for et forbud. AKP får dermed fortsette i regjering, men forfatningsdomstolen bestemte at partiet skal fratas halvparten av statsstøtten.

Kuttet i de offentlige midlene bør tolkes som en advarsel, opplyste grunnlovsdomstolens formann Hasim Kilic. AKP foreslo tidligere i år å oppheve forbudet mot muslimske hodeplagg på landets universiteter, noe den sekulære opposisjonen gikk sterkt imot.
Flertall
- Denne avgjørelsen kommer ikke som noen stor overraskelse. Det er mer overraskende at AKPs motstandere i det hele tatt gjorde forsøket, for partiet har et flertall både i folket og i nasjonalforsamlingen bak seg, sier religionsforsker ved Universitetet i Oslo, Kari Vogt.

- AKP har utrettet mye, spesielt økonomisk, og har blant annet greid å temme en skyhøy inflasjon. Det er uklart om det er politisk gjennomførbart å stanse statsstøtten til partiet, sa Vogt til NTB onsdag ettermiddag.

- Striden mellom AKP og dets motstandere er en maktkamp delvis kamuflert som en ideologisk kamp, der makteliten nå slår tilbake. Mange i den sekulære og nasjonalistiske eliten stritter imot regjeringspartiets politikk, tilføyde hun.


Sekulært
AKP er villig til å beholde skillet mellom stat og religion i Tyrkia, men lar sin politikk inspirere av islam. Men det er viktig å være klar over at forholdet mellom religion og stat ikke er det samme som forholdet mellom religion og politikk, framholdt Kari Vogt.

AKP har rykte på seg for å være et ukorrupt parti, og EU har krevd at det gjøres noe med korrupsjonen i Tyrkia, tilføyer den norske religionsforskeren. Landet har et sterkt ønske om å komme inn i EU, og har forhandlet om medlemskap siden 2005.

Ifølge nyhetsbyrået AFP kunne et forbud mot AKP ha veltet disse forhandlingene. Det kunne også ha utløst fullt kaos i Tyrkia, der AKP er det mest populære partiet og spiller en dominerende rolle i nasjonalforsamlingen, skrev byrået onsdag.

(NTB)

FÅR SITTE: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan og regjeringen hans får fortsette etter dagens dom i forfatningsdomstolen. Foto: ATES TUMER/EPA/SCANPIX
FÅR SITTE: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan og regjeringen hans får fortsette etter dagens dom i forfatningsdomstolen. Foto: ATES TUMER/EPA/SCANPIX Vis mer
AKP får fortsette som regjeringsparti i Tyrkia
OPPHETET: En anti-AKP-demonstrant med en plakat som forestiller statsminister Erdogan svøpt i en hijab lagd av det amerikanske flagget.