Akrylamid selges uten kreftvarsel

To år etter giftskandalen med stoffet akrylamid i Romeriksporten på Gardermobanen, selges produktet uten forskriftsmessig advarsel om fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etiketter på produktene og helsebladene som følger de importerte akrylamid-produktene, mangler merking som er i samsvar med forskriftene for omsetning av farlige kjemikalier, skriver Bergens Tidende.

Helsebladene som følger produktene, skal ifølge forskriftene varsle om eventuell risikoen for helse, miljø og sikkerhet ved å bruke kjemikaliene.Statens forurensningstilsyn er varslet av Direktoratet for arbeidstilsynet om denne saken.

Bøter

Nå krever Arbeidstilsynet tvangsmulkter av flere norske importører av polyakrylamid-produkter, skriver avisen. Mulktene løper fra 1. juli.

Arbeidstilsynet kom i april 1997 for første gang med pålegg til importørene om kreft-fare-merking av produktene.

Giftskandaler med polyakrylamid ble avdekket i tunneler både i Norge og Sverige i 1997. I Sverige ble kyr forgiftet etter å ha drukket stoffet som kom i dyrenes drikkevann fra en tunnel.

I Romeriksporten ble det i 1997 satt i gang en omfattende helsesjekk av tunnelarbeidere som hadde jobbet med tetningsstoff. I dette stoffet var det akrylamid.

NTB