Akselsen åpner døren til olje-Iran

Norge vil ha et omfattende samarbeid på olje- og gassiden med Iran. Iran applauderer og ønsker norske firmaer velkommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens deler av det internasjonale samfunnet, med USA i spissen, vil ha sanksjoner som begrenser de utenlandske investeringene i Iran, ønsker den norske olje- og energiministeren Olav Akselsen å ha et utstrakt samarbeid med landet.

Han synes ikke at en boikott, begrunnet med politiske og militære forhold, er det rette virkemidlet å bruke.

- Det pågår en demokratisk utvikling i Iran. Jeg synes vi skal vise at vi støtter opp om denne utviklingen ved å samarbeide med landet på olje- og gassektoren, sa Akselsen da han og hans iranske kollega, Bijan Zanganeh, holdt pressekonferanse i Oslo mandag.

Viktig partner

Den iranske oljeministeren som er på offisielt besøk i Norge, er veldig interessert i norske investeringer i landet sitt. Tunge no rske aktører, som Norsk Hydro og Statoil, er allerede etablert i Iran.

- Jeg tror Norge kan bli en av våre viktigste samarbeidspartnere når det gjelder olje- og gassutvinning i framtiden, sa den iranske oljeministeren på pressekonferansen.

Viktig å være der

Det budskapet blir tatt godt imot på norsk hold.

- Iran er verdens fjerde største oljeproduserende land. Produksjonen kommer trolig bare til å vokse. Det er viktig for norsk oljeindustri å være der oppdragene er, sier Akselsen.

Ett av områdene hvor Akselsen mener at norske bedrifter konkret kan bidra med sin kompetanse er på lete- og utvinningssiden.

- Vi har svært gode eksperter på disse områdene, og jeg tror norske bedrifter helt klart har mye å bidra med i Iran, sier Akselsen

Var på plattform

I løpet av sitt besøk har Zanganeh hatt samtaler med ledelsen i både Norsk Hydro og Statoil. Han har også vært med ut på Sleipner-feltet for ved selvsyn se norsk oljeutvinning.

Den iranske oljeministeren gjorde det helt klart at han har store forventninger til hva som kommer ut av samtalene med Akselsen.

- Jeg håper disse samtalene på ministernivå vil inspirere og gjøre det enklere for norsk og iransk næringsliv å samarbeide, sa han.

(NTB)