Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Akselsens snuoperasjon

Da Arbeiderpartiet kastet Bondevik-regjeringen ut av regjeringskontorene på gasskraftsaken sa de at jussen ikke kunne stå i veien for et politisk flertall. Nå lar Aps energiminister Olav Akselsen jussen stå i veien forstortingsflertallets ønske om å stanse utbyggingen av Beiarn-vassdraget i Nordland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare miljøbevegelsen som står samlet mot det statseide selskapets Statkraft sin nært forestående utbygging på Saltfjellet. Stortingsflertallet er nemlig også imot utbyggingen, uten at det hjelper stort. Olje- og energiminister Olav Akselsen nekter å beordre Statkraft til å stoppe.

I gasskraftsaken lot derimot ikke Akselsen, daværende energipolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, lover og regler stå i veien et politisk flertall.

- Forutsetningene for bygging er på plass når et stortingsflertall mener at forutsetningene er på plass, sa han til NTB 7. mars.

I går sa Akselsen på «Redaksjon 21» at han har «lett med lys og lykte» etter en måte å gripe inn i Beiarn-saken på, uten å lykkes. Han vil ikke gå med på at han er litt forvirret i hva som er viktigst av juss og politikk.

- Beiarn-utbyggingen og gasskraftsaken er ikke sammenlignbare. I utgangspunktet står politikken over jussen, men i Beiarn-saken var det i sin tid et nesten enstemmig Storting som ga konsesjon, sier han til Dagbladet.no.

Han vil ikke be statseide Statkraft vente med å sette i gang anleggsmaskinene på Saltfjellet slik at stortinget, som først samles 1. oktober, kan behandle Senterpartiets forslag om å se på saken en gang til.

- Jeg kan ikke bare ringe Statkraft og si de hva de skal gjøre. Stortinget har vedtatt at statsråder ikke kan blande seg inn i den daglige driften av statsselskaper. Men jeg regner med at Statkraft på eget initiativ vurderer dette.

- Sentrum gjorde ingenting

Akselsen vil gjerne få med at han ikke er spesielt imponert over dagens forslag fra Senterpartiet.

- Sentrumsregjeringen brukte 14 måneder på å behandle saken. Hvis det skulle være så lett å stanse denne utbyggingen, hvorfor gjorde ikke de noe når de hadde makta?

Du påstår du gjerne skulle stanset utbyggingen, men vær helt ærlig nå: Hvis namsretten stanser utbyggingen til uka, blir du glad eller lei deg da?

- Jeg blir glad hvis saken kommer ut av verden. Men jeg har altså ikke noe personlig behov for å bygge ut Beiarn.

MAKTESLØS? Energiminister Olav Akselsen vil ikke be Statkraft vente på at Stortinget stanser Beiarn-utbyggingen.
TO TUNGER: - Olav Akselsen kommuniserer dobbelt i Beiarn-saken, mener Berit Kristoffersen i Natur og Ungdom og Gaute Dahl fra Spar Saltfjellet. Her fra en demontrasjon under dagens statsråd på slottet.