STØTTER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre støtter arrestordren på Sudans president.  Foto: Kimmo Mäntylä, Lehtikuva / SCANPIX
STØTTER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre støtter arrestordren på Sudans president. Foto: Kimmo Mäntylä, Lehtikuva / SCANPIXVis mer

Aksepterer ikke at han går fri

Utenriksminister Jonas Gahr Støre om arrestordren på Sudans president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den internasjonale straffedomstolen ICC utstedte tidligere i dag arrestordre på Sudans president Omar al-Bashir. Norge støtter avgjørelsen, og ber Sudan samarbeide med domstolen.

- Arrestordren på Sudans president Bashir er basert på alvorlige anklager mot et lands statsoverhode, og det er første gang at domstolen har utstedt en arrestordre mot et sittende statsoverhode, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding i kveld.
 
- Norge støtter arbeidet ved den internasjonale straffedomstol i Haag og var ett av de land som sto bak etableringen av en slik uavhengig internasjonal domstol. Det er viktig at en ikke aksepterer straffefrihet for overgrep mot befolkningen i slike krigsområder, sier Støre.

Nekter å samarbeide
- Jeg vil be myndighetene i Sudan om å samarbeide med domstolen, stanse alle kamphandlinger og aktivt søke en varig, politisk løsning på konflikten i Darfur. Jeg vil samtidig be opprørsgruppene om å inngå en våpenhvile med regjeringen, stanse all vold og delta i fredsforhandlingene i regi av FN og AU, sier utenriksministeren.

Sudanske myndigheter var raskt ute med å fordømme arrestordren. Sudans justisminister Abdel Basit Sabdarat sier landet ikke kommer til å samarbeide med ICC.

Oman al-Bashir sier selv ICC kan spise arrestordren.

Sudan er juridisk forpliktet til å pågripe Sudans president Omar al-Bashir, sier Den internasjonale straffedomstolens sjefaktor.

- Sudanske myndigheter er forpliktet i henhold til folkeretten å utføre arrestordren på eget territorium, sa sjefaktor ved Den internasjonale straffedomstolen ICC, Luis Moreno-Ocampo.

- Må ikke øke volden
Støre understreker at det nå er viktig at ikke stridigheter rundt straffedomstolens arrestordre bidrar til å øke volden i Darfur eller legger nye hindringer i veien for det humanitære arbeidet i Darfur og FNs fredsbevarende operasjoner i Sudan.

- Norge vil videreføre sin bistand til humanitære tiltak i Darfur og gjenoppbyggingen av tidligere krigsområder, som i Sør-Sudan. Norge støtter dessuten aktivt opp om FNs og AUs bestrebelser for å finne en politisk løsning på konflikten i Darfur, ledet av sjefsforhandler Djibril Bassolé, sier Støre.

Ikke tilstrekkelig for folkemord
Utenriksministeren legger dessuten vekt på at partene må fortsette gjennomføringen av fredsavtalen mellom nord og sør fra 2005.

- Norge vil videreføre sitt sterke engasjement for fred og gjenoppbygging i Sudan, sier utenriksministeren, og viser til de to internasjonale giverkonferansene for Sudan som ble arrangert i Norge i 2005 og 2008, sier Støre.

Arrestordren på Sudans president Omer Hassan Ahmed al Bashir er basert på anklager om fem tilfeller av forbrytelser mot menneskeheten og to tilfeller av krigsforbrytelser i forbindelse med overgrepene mot befolkningen i Darfur.

Anklagen mot al Bashir om folkemord er av domstolen ikke ansett tilstrekkelig dokumentert.

ETTERLYST: President Omar al-Bashir tok det hele med knusende ro i dag, og deltok på eksamenssceremonien ved luftforsvarsskolen utenfor Khartoum. Foto: AP Photo/Abd Raouf/SCANPIX
ETTERLYST: President Omar al-Bashir tok det hele med knusende ro i dag, og deltok på eksamenssceremonien ved luftforsvarsskolen utenfor Khartoum. Foto: AP Photo/Abd Raouf/SCANPIX Vis mer