Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aksepterer religiøs kjønnsdiskriminering

Likestillingsombud Kristin Mile aksepterer at 14 av 23 kristne trossamfunn har et religiøst behov for å holde kvinner borte fra prestestillinger og andre ledende stillinger i menighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre islamske trossamfunn har også fått aksept for at de har religiøse behov som innebærer at de ikke trenger å følge likestillingsloven.

Dette går fram av en rekke brev som Likestillingsombudet nylig har skrevet til trossamfunn som tidligere i år ble spurt om hvordan det står til med likestillingen i menighetene. Henvendelsen gikk til vel 30 registrerte trossamfunn utenfor Den norske kirke, og med mer enn 1.000 medlemmer.

Likestillingsloven gjelder på alle samfunnsområder bortsett fra indre forhold i trossamfunn. Likestillingsombudets utgangspunkt er at «indre forhold» bare omfatter spørsmål som har nær sammenheng med religionsutøvelsen, det vil si at trossamfunn må ha et religiøst behov for å forskjellsbehandle kvinner og menn.

Etter å ha gjennomgått svarene, konkluderer likestillingsombud Kristin Mile med at Buddhistforbundet, ni kristne og ett islamsk trossamfunn ikke har noe religiøst behov for å forskjellsbehandle kvinner og menn.

- Jeg legger derfor til grunn at likestillingsloven gjelder fullt ut, skriver Kristin Mile til de trossamfunnene som ut fra egne utsagn eller Likestillingsombudets tolkning ikke anses å ha et religiøst behov for forskjellsbehandling.

Det islamske trossamfunnet som etter Likestillingsombudets mening må følge likestillingsloven «fullt ut», er Idara Minhaj Ul Quran Norway. Adressen er Grønland i Oslo. Medlemstallet er vel 4.000, får NTB opplyst hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Betel Pinsemenighet i Trondheim er også blant de trossamfunn som har fått beskjed om at likestillingsloven gjelder «fullt ut». Samtidig godtar Likestillingsombudet at en rekke andre pinsemenigheter forskjellsbehandler kvinner og menn ved utvelgelse av medlemmer til eldsterådet. Årsaken er at de hevder å ha et religiøst behov.

Pastor Karl-Axel Mentzoni i Betel Pinsemenighet sier til NTB at hans menighet på dette punktet skiller seg fra de fleste andre pinsemenigheter i Norge. En kvinne er pastor, og Betel i Trondheim har en kvinne også i styret.

Likestillingsombudet er noe usikker på om også Filadelfia Vennesla må følge likestillingsloven «fullt ut». Det påpekes at dette trossamfunnet har ansatt en kvinne som ungdomspastor, og dermed åpnet for å ansette kvinner i stillinger som hittil har vært forbeholdt menn.

- Dette tyder på at Filadelfia Vennesla ikke lenger har noe religiøst behov for å forskjellsbehandle kvinner og menn. Jeg antar derfor at likestillingsloven gjelder fullt ut for Filadelfia Venneslas vedkommende, skriver Kristin Mile.

De øvrige trossamfunnene som etter Likestillingsombudets mening må følge likestillingsloven «fullt ut» er Det Norske Baptistsamfunn, Metodistkirken i Norge, Kristensamfunnet i Vikedal, Det Norske Misjonsforbund, Levende Ord Bibelsenter Bergen, Oslo Kristne Senter og Guds Menighet Vegårdshei.

(NTB)

MÅ GODTA DISKRIMINERING: Likestillingsombud Kristin Mile godtar religion som unnskyldning for å stenge kvinner ute fra toppjobbene.