Aksepterer straffeansvaret

Jernbaneverket innrømmer straffeansvar etter den tragiske Sjursøya-ulykken.

TOGKATASTROFEN: 16 godsvogner kom løs fra lokomotivet på Alnabru og kræsjet på Sjursøya. Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN/DAGBLADET
TOGKATASTROFEN: 16 godsvogner kom løs fra lokomotivet på Alnabru og kræsjet på Sjursøya. Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): På bakgrunn av politiets etterforskning av togulykka ved Alnabru og Sjursøya, har Statsadvokaten i dag besluttet å ilegge Jernbaneverket en bot på 15 millioner kroner, mens CargoNet AS ilegges en bot på 7 millioner kroner, på grunn av manglende tiltak for å hindre ulykken, heter det i en pressemelding fra Oslo politidistrikt.

I en pressemelding fra Jernbaneverket aksepterer de straffeansvaret:

«Jernbaneverket har i dag blitt orientert om at påtalemyndigheten vil ilegge Jernbaneverket en foretaksbot på 15 millioner kroner etter den tragiske Sjursøya-ulykken i mars. Jernbaneverket aksepterer at det foreligger et straffeansvar, men trenger den nødvendige tid for å sette seg inn i premissene for foretaksboten», skriver de i pressemeldingen.

- Dette betyr at vi aksepterer at det er grunnlag for at Jernbaneverket skal ha straff, sier jernbanedirektør Elisabeth Enger til Dagbladet. Hun vil nå gå gjennom Statsadvokatens besluttning for å se om de kommer til å akseptere million-boten.

- Men vi innser at vi har et ansvar for de nødvendige sikkerhetsrutinene ikke var på plass, sier Enger. Hun tar Statsadvokatens beslutning «veldig tungt».

- Vi tar dette veldig tungt inn over oss. Sikkerhetsarbeidet i Jernbaneverket ikke har vært godt nok og at det fikk veldig alvorlige konsekvenser. Det ser vi fryktelig alvorlig på, sier jernbanedirektøren. Hun forteller at de nå har intensivert sikkerhetsarbeidet.

- Er sikkerheten nå god nok?

- Vi kommer aldri dit at sikkerhetsarbeidet er godt nok og vi kan aldri hvile. Det er en av lærdommene vi har sett etter denne ulykken: og alltid ha et ekstra trykk på sikkerheten og aldri lene oss tilbake, sier Enger.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

TRE DØDE: Tre døde under den fatale Sjursøya-ulykken. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
TRE DØDE: Tre døde under den fatale Sjursøya-ulykken. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer