Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aksje-sparing for milliarder

- En av ti satser på AMS STAVANGER (Dagbladet): - En eksplosjon, melder meklerne tilfreds. Det norske folk tømmer bankkontoen og løper til meklerne med sine tusenlapper i troen på større avkastning. 400 000 nordmenn kommer til å kjøpe AMS-andeler for hele 2,5 milliarder kroner totalt i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver tiende nordmann satser nå på Aksjesparing Med Skattefradrag, viser beregninger fra Verdipapirfondenes Forening.

Og mens 10 000 personer valgte å sette sine AMS-kroner i enkeltaksjer i fjor, har 13 700 nordmenn valgt det samme så langt i år. I penger betyr dette vel 85 millioner AMS-kroner.

De som har fattet interesse for den to år gamle ordningen, velger de tunge, store industriselskapene og sparer gjerne langsiktig i særlig sparebankene på børsen.

Be om hjelp

- Søk råd i banken din om du vil investere 10 000, 50 000 eller 100 000 kroner. Få en full gjennomgang av økonomien, gjeldssituasjonen, og hvilke alternativer som finnes. Er du ung og har som mål å kjøpe hus, vil investeringsprofilen være forskjellig fra om du er femti år og har hus, påpeker mekler Helge Knudsen i Cristiania Fonds.

- Aksjemarkedet har gått fantastisk i år. Folk føler seg rike med blant annet oppgangen i eiendomsmarkedet. Men dette er penger på papiret. Selv om jeg ikke tror på noe krakk, skal vi ikke glemme 1987. Spør deg selv om du har råd til å være med ned igjen.

Har du mellom 10 000 og 100 000 kroner å plassere, anbefaler Knudsen deg å kjøpe aksjefond. For yngre grupper er BSU (Boligsparing for ungdom) beste alternativ.

- Velger du fond, bør du lese investeringsprofilen og stille spørsmål til fondet i et forsøk på å finne ut hvilken risiko forvalterne har tatt. Sjekk også hvilke transaksjonsgebyrer det er om du vil bytte, anbefaler Helge Knudsen.