Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aksjeboblen sprekker i Kina

Det er full panikk på de kinesiske børsene, men skal det sprekke slik bobler pleier å sprekke, skal børsene mye lengre ned.

Børsfall:  Dersom Shanghai-børsen skal komme ned til nivåene før boblen startet, er det fortsatt 40 prosent nedsiden. Foto: NTB Scanpix.
Børsfall: Dersom Shanghai-børsen skal komme ned til nivåene før boblen startet, er det fortsatt 40 prosent nedsiden. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Bobler sprekker alltid, og nå ser den ut til å sprekke i Kina. Fra sommeren 2014 til sommeren 2015 steg Shanghai-indeksen fra 2.000 til 5.000 poeng. Nå er indeksen kommet ned i rett i overkant av 3.000 poeng - et fall på 40 prosent.

Investerer lånte penger I tillegg har kineserne lånt mye penger til å handler aksjer.

- Det som var så spesielt i fjor var den voldsomme økningen i marginhandel. Dette forsterket oppturen og deretter børsfallet. I en internasjonal målestokk har marginhandelen i Kina vært ekstremt høy, makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til Finansavisen.

Bobleterritorium I et normalt aksjemarked prises de børsnoterte selskapene i snitt til mellom 10 og 20 ganger selskapenes inntjening (P/E). Alt over 20-gangeren kategoriseres vanligvis som bobleterritorium.

Da Shanghai-indeksen toppet ut i sommer var det med en P/E på 30. Nå er den kommet ned til 16,5-gangeren, fortsatt langt dyrere enn for eksempel på Oslo Børs, og på nivå med USAs S&P 500-indeks - som blir ansett som dyrt. De samme fellestrekkene så man i dotcom-boblen ved årtusenskiftet, slår Finansavisen fast.

Full sprekk Fra høsten 1998 til våren 2000 steg Nasdaq-indeksen fra 2.000 til 5.000 poeng. Ett år senere var indeksen tilbake på 2.000 poeng - boblen hadde sprukket.

- Sammenligner man med dotcom-boblen i 2000, er teknologiselskapene i Kina fortsatt kjempedyre, tross børsfallet, sier Kjennerud til Finansavisen.

Hvis også Shanghai-indeksen skal falle tilbake på 2.000 poeng, tilsier det en ytterligere børsnedgang på nær 40 prosent.

Flere økonominyheter Hermanrud: Dette er aksjen jeg vil satse på i 2016
Oljeprisen raser ENDA lenger nedover
Bakgrunn: Derfor stuper Kina-børsene 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media