AKSJER: Konsernsjef Helge Lund i Statoil er rundhåndet med bonusaksjer til de ansatte som kjøper aksjer i selskapet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AKSJER: Konsernsjef Helge Lund i Statoil er rundhåndet med bonusaksjer til de ansatte som kjøper aksjer i selskapet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Aksjefest for de ansatte i Statoil

Statoil-ansatte får én bonusaksje gratis for hver aksje de kjøper selv. I fjor brukte Helge Lund 600 millioner kroner på å dele ut bonusaksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Statoil-ansatte er ikke som alle andre ansatte. Siden høsten 2004 har de kunnet delta i et av landets mest lukrative aksjesparingsprogrammer, skriver Finansavisen.

I stedet for den vanlige aksjerabatten som mange andre selskaper tilbyr sine ansatte, får ansatte i Statoil én bonusaksje for hver Statoil-aksje de kjøper.

- Det er en svært populær ordning. Man forsterker forretningskulturen i selskapet, men også lojaliteten ettersom man får bonusaksjene to år i etterkant, sier HR-sjef Tone Rognstad i Statoil, som selv benytter seg av ordningen.

Store børsverdier blant ansatte Hensikten med aksjesparing for de ansatte er å styrke interessefellesskapet mellom ansatte og aksjonærer.

Hele 17.500 av oljeselskapets ansatte benytter seg av ordningen, noe som tilsvarer 74 prosent av de ansatte, skriver avisen.

Blant de ansatte i Norge er derimot oppslutningen over 80 prosent. Statoil har ingen oversikt over hvor mange aksjer de ansatte eier totalt, men ifølge årsrapporten eier Statoil selv 9,7 millioner aksjer i Statoil, som er satt av for å dekke opptjeningen av bonusaksjer de neste to årene.

De 17.500 bonusberettigede ansatte vil dermed få bonusaksjer for i snitt 91.000 kroner pr. person bare i løpet av de kommende to årene.

Som eksempelet viser, vil en person som begynte i Statoil i 2009 med en grunnlønn på 650.000 kroner, og begynte i aksjesparingsprogrammet umiddelbart, sitte med aksjeverdier på 361.872 kroner i dag, av en investering på 182.934 kroner.

I tillegg kommer 28.462 kroner i aksjeutbytter, samt rundt 100.000 kroner i fremtidige bonusaksjer hvis man blir værende i selskapet.

Ettersom ordningen har en høyere oppslutning blant de ansatte i Norge, sammenlignet med de ansatte i utlandet, ligger snittet for Statoil-ansatte i Norge i realiteten på over 100.000 kroner, ifølge Rognstad.

Incentiv til å bli værende Ordningen er slik at Statoil trekker inntil 5 prosent av de ansattes månedslønn til aksjekjøp.

Til å begynne med ble de ansatte belønnet med en bonusaksje for hver annen aksje de kjøpte selv, men i 2007 ble gulroten doblet, slik at man nå får én bonusaksje for hver aksje kjøpt.

Men bonusaksjene utbetales to år i etterkant. Dette gir de ansatte et incentiv til å jobbe lengst mulig i selskapet, også kjent som «golden handcuffs». Kjøpte man for eksempel 500 aksjer i fjor, får man 500 bonusaksjer i januar 2016, skriver Finansavisen.

600 millioner i fjor Bonusordningen gjorde at Statoil kjøpte 3,9 milli oner aksjer for 600 millioner kroner til sine ansatte i fjor. Pr. 31. desember 2013 satt på Statoil på 9,7 millioner egne aksjer, øremerket til de som blir værende i selskapet frem til de er opptjent.

Aksjebeholdningen ligger ikke hos de enkeltes private VPS-konti, men i bedriften. De ansatte får en oversikt over beholdningen når de logger seg inn på «Min side» på intranettet.

De årlige utbyttene derimot, som har økt hvert år de seneste fem årene, kommer direkte på lønnskonto. Konsernsjef Helge Lund kunngjorde dessuten i vinter at selskapet vil gå over til kvartalsvise utbytter, slik at de ansatte nå vil få mer jevnlige utbetalinger fremover, skriver Finansavisen.