BØRSEN BANKET AKSJEFONDENE: Syv av ti norske aksjefond ble slått av Oslo Børs i 2017. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
BØRSEN BANKET AKSJEFONDENE: Syv av ti norske aksjefond ble slått av Oslo Børs i 2017. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

Aksjefond fikk bank av børsen

NHH-professor er ikke overrasket, men mener én mann «nærmest kan gå på vannet».

(Finansavisen): Aktivt forvaltede aksjefond har som mål å slå sin referanseindeks.

Men tall fra fondsanalytikeren Morningstar viser at bare 32 prosent av de aktivt forvaltede aksjefondene på Oslo Børs klarte dette i 2017, skriver Finansavisen.

Syv av ti slått

Norske aksjefond måler sin avkastning mot Oslo Børs Fondsindeks, som steg 17,05 prosent i kalenderåret vi nettopp la bak oss.

Altså fikk 68 prosent av fondene en lavere avkastning enn dette.

- Jeg er ikke spesielt overrasket over resultatene, og er heller litt overrasket over at andelen forvaltere som slår indeksen er såpass høy, sier NHH-professor Thore Johnsen til avisen.

- Vi vet på generelt grunnlag at mindre enn 50 prosent av fondene slår indeksen etter kostnader, over en lengre tidsperiode, legger han til.

Gullår for store

2017 ble et gullår for flere av børsens største selskaper, som Telenor, DNB, Aker BP og Hydro.

Samtidig kan ikke et aksjefond investere mer enn 10 prosent av sine midler i ett selskap. Dermed klarer ikke fondet å få med seg oppgangen i disse selskapene fullt ut.

- Et problem for fondsforvaltere i norske aksjer er at de ikke kan overvekte de største børsnoterte selskapene i porteføljen, sier Morningstar-analytiker Thomas Furuseth til Finansavisen.

- I perioder hvor de største selskapene gir høyest avkastning, får de dermed en utfordring med å holde følge med indeks og indeksfond, fortsetter han.

- Går på vannet

Blant fondene som faktisk slo Oslo Børs i fjor, var SEB Norway Focus Fund det aller sprekeste, med 24,7 prosent.

Fondet er ifølge avisen i stor grad vektet inn mot finans og industri, og har Tomra, Wilh. Wilhelmsen Holding og SpareBank 1 Østlandet som sine største poster.

Nordea skilte seg også ut med flere fond i avkastningstoppen.

Nordea Norge Pluss var nest sprekeste norske aksjefond i fjor, med 24,65 prosent avkastning. Nordea 1 - Norwegian Equity kom på 4. plass med 24,4 prosent.

- Sjefen i Nordea er Robert Næss, og han skiller seg ut i norsk og nordisk forvaltningssammenheng. Han er nærmest i stand til å gå på vannet, sier en imponert NHH-professor Johnsen til Finansavisen.

Andre økonominyheter
​Olympiske finanshelter
Kryptogründer rikere enn Kamprad