Aksjekursen gikk opp 50 prosent. Så kom det fram at milliardavtalen var bløff

Skandale på Stockholm-børsen etter at det ble sendt ut falsk pressemelding om Samsung-oppkjøp.

KRAFTIG KURSSTIGNING: Ved hjelp av en falsk pressemelding skjøt aksjekursen til det svenske selskapet Fingerprint Cards til værs. Foto: Reuters
KRAFTIG KURSSTIGNING: Ved hjelp av en falsk pressemelding skjøt aksjekursen til det svenske selskapet Fingerprint Cards til værs. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag morges klokka 10.17 kom det en pressemelding om at mobilgiganten Samsung hadde lagt inn et bud på 650 millioner dollar for det svenske biometriselskapet Fingerprint Cards. Det tilsvarer rundt 3,8 milliarder norske kroner.

Aksjen skjøt naturlig nok fart og endte på 79,50 svenske kroner - en økning på hele 50 prosent. Bare 23 minutter seinere ble handelen stoppet.

Starter etterforskning Problemet var nemlig at pressemeldingen var falsk.

Nå etterforskes saken av svenske Økokrim, melder Dagens Industri.

- Vi ser svært alvorlig på det inntrufne og vi har innledet etterforskning om grovt bedrageri, sier Økokrim-topp Olof Kronlund til avisa.

Sendte ut falsk melding Fingerprint Cards-konsernsjef Johan Carlström var ute og dementerte meldingen 15 minutter etter at den hadde kommet ut.

Meldingen ble distribuert av Cision, som sender ut selskapsnyheter. De tar nå selvkritikk for det som har skjedd.

- Feilen ligger hos oss. Det var et individ som oppga at han konsernsjef i Fingerprint og handlet i deres navn, sier Cision-sjef Magnus Thell til nyhetsbyrået Direkt. Han opplyser at de har satt i gang en egen granskning.

På spørsmål om det holder å ringe til Cision og utgi seg for å være konsernsjef for å få ut en pressemelding, avviser Thell dette.

- Jeg kan ikke kommentere det direkte, men så enkelt er det ikke, sier han.