Aksjemarkedene blør

Børsene i Europa falt kraftig i dag, for andre dag på rad, og New York-børsen fulgte etter. Pessimismen brer seg og storinvestorer flytter nå sin kapital over i obligasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det globale børsfallet forklares med en rapport fra Det internasjonale pengefondet (IMF) i går, som radikalt nedjusterte vekstprognosene for i år og neste år. Den bekreftet at verdensøkonomien nå virkelig har store problemer. Dessuten er markedet skuffet over at den amerikanske rentenedsettelsen tirsdag bare ble på 0,25 prosent.

Fra alle hovedsteder kom i går likelydende negative meldinger: DAX-indeksen i Frankfurt falt hele 7,54 prosent, CAC-indeksen i Paris gikk ned 5 prosent, og har dermed falt 9 prosent på to dager. Amsterdam-børsen gikk ned 4 prosent, FT-SE indeksen i London var ned 3,08, Madrid falt 7,08, Milano ned 4,71, og Brussel var ned med 4,4 prosent.

Advarselen fra Det internasjonale pengefondet om at verdensøkono mien kan gå inn i en tilbakegang neste år, har gjort inntrykk.

- 30 prosent av verdensøkonomien er allerede i resesjon (tilbakegang), den globale arbeidsløsheten er den høyeste noensinne, den økonomiske veksten i G7-landene synker raskt, profittmarginen til de store selskapene er hardt presset, og produksjonsplanene for neste år er i ferd med å bli drastisk nedjustert, sa Nick Parsons, markedsanalytiker ved finanshuset Paribas.

(NTB)