Frykt for tilspisset handelskrig etter Trumps tweet i går

Aksjemarkeder faller etter Trump-tweet om økt Kina-toll

Nå truer Kina med mottiltak.

ANSTRENGT VENNSKAP: Frykt for handelskrig har i dag fått børsene til å falle bratt etter president Donald Trumps tweet igår om forhøyede tolltariffer for kinesiske varer. Her med Kinas president Xi Jinping under G20-møtet i Osaka i Japan 29. juni. Foto: NTB/Scanpix/REUTERS/Kevin Lamarque
ANSTRENGT VENNSKAP: Frykt for handelskrig har i dag fått børsene til å falle bratt etter president Donald Trumps tweet igår om forhøyede tolltariffer for kinesiske varer. Her med Kinas president Xi Jinping under G20-møtet i Osaka i Japan 29. juni. Foto: NTB/Scanpix/REUTERS/Kevin LamarqueVis mer

President Donald Trumps twittermelding i går kveld har idag gitt investorer hodepine på begge sider av Atlanterhavet.

Etter at oljeprisen i natt falt bratt begynte Oslo Børs i likhet med andre europeiske og asiatiske børser kraftig ned fredag morgen, og hovedindeksen er ved 13-tida ned med 1,1 prosent. I USA har blant annet Dow Jones-indeksen falt bratt.

Samtidig er den europeiske STOXX 600-indeksen ned med rundt to prosent, som ifølge finansnyhetsbyrået Bloomberg er mer enn noen gang tidligere i 2019.

Grunnen er i hovedsak Trumps twittermelding, som kom etter resultatløse handelssamtaler mellom USA og Kina tidligere i uka.

Nå ser markedets frykt for en tilspisset handelskrig ut til å være godt begrunnet.

Kina varsler mottiltak

- Hvis USA skal sette i verk ytterligere tollforhøyelser, blir Kina nødt til å iverksette nødvendige mottiltak, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsperson Hua Chunying på en pressebrifing fredag morgen i Beijing.

- Kina kommer ikke til å godta sterkt press, trusler eller utpressing, og vil ikke inngå kompromisser i det hele tatt i prinsipielle spørsmål, sa Hua Chunying.

Til tross for at Trump i meldingen begynner tilsynelatende vennligsinnet om «min venn president Xi», er fortsettelsen i hans tweet langt fra vennlig.

«Handelssamtalene fortsetter, og under samtalene vil USA begynne med å, den 1. september, legge en tilleggstoll på 10 prosent på de gjenstående 300 milliarder dollar av varer og produkter som kommer fra Kina til vårt land. Dette inkluderer ikke de 250 milliarder dollar som allerede fortolles med 25 prosent», skrev presidenten.

Bredt børsfall

Den bredt sammensatte Topix-indeksen falt 2,16 prosent da den japanske børsen stengte fredag, melder NTB.

I Hongkong gikk Hang Seng-indeksen ned 2,35 prosentm og i Kina falt hovedindeksen på Shanghai-børsen 1,41 prosent melder nyhetsbyrået.

I Europa var nedgangen fredag morgen ifølge NTB størst i Paris, hvor CAC-indeksen falt 2,3 prosent etter åpning fredag.

- Europa har åpnet langt nede på den siste ukedagen idet investorer svarer på enda en opptrapping i handelskrigen mellom USA og Kina, sier Craig Erlam, senioranalytiker i valuta-netthandelsplattformen Oanda, ifølge NTB.