<strong>SKAPER FRYKT:</strong> USAs president, Donald Trump, har innført tollsatser som får aksjemarkedet til å frykte handelskrig. Foto: AP Photo/Andrew Harnik, File
SKAPER FRYKT: USAs president, Donald Trump, har innført tollsatser som får aksjemarkedet til å frykte handelskrig. Foto: AP Photo/Andrew Harnik, File Vis mer

Skrekkuke på New York-børsen

Aksjemarkedet tatt på senga av Trump

Frykten for Donald Trumps varslete handelskrig med Kina har skapt krisestemning på Wall Street.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Det har vært den dårligste uka på to år for investorene på børsen i New York. Dow Jones-indeksen falt 5,67 prosent mens Standard & Poor´s-indeksen (S&P) falt med 5,95 prosent uka sett under ett. Bare fredag var Dow Jones ned 1,8 prosent og S&P var ned 2,1 prosent.

De siste fem åra har det bare vært to andre perioder med tap på dette størrelsesnivået, melder Bloomberg. Andre børser over hele verden har også falt kraftig, og USAs president, Donald Trump, ser ut til å spille hovedrollen.

Børsuka startet med skandalen rundt Cambridge Analytica, som samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere. Kommunikasjonsselskapet solgte deretter analysene av dette materialet til Donald Trumps valgkamporganisasjon. Skandalen har skapt krise i Facebook, og aksjen til selskapet falt 14 prosent denne uka.

- Ikke mye optimistisk

Deretter kom kunngjøringen fra Trump-administrasjonen, som har slagordet «Amerika først», om toll på milliarder av dollar på import fra Kina og andre land. Trump hevder dette er riktig virkemiddel for å redde amerikansk industri. Foreløpig har det skapt massiv frykt for en gigantisk handelskrig.

- Investorer, som i månedsvis har stolt på Trumps pro-business-retorikk er blitt tatt på senga. Handelstoll er en stor forandring, og Kinas respons kan bli enda sterkere. Det er ikke mye å være optimistisk for. Investorenes bekymringer for Trumps tollsatser kommer ikke til å bli løst neste uke, eller uka etter, sier Matt Maley i Miller Tabak & Co. til Bloomberg.

Trump varslet fredag at han innfører toll på import fra Kina på en årlig verdi på om lag 60 milliarder dollar (om lag 468 milliarder kroner journ.anm.) Kina kom raskt me det motsvar. De vil innføre toll på mer enn 100 amerikanske produkter.

- Investorer er skremt over de økonomiske konsekvensene av økte tollsatser og en mulig handelskrig. Oppgangen i markedet har vært båret fram av en voksende økonomi med lav inflasjon og lave renter. Nå er det tvil om hva som vil skje med disse forutsetningene, sier sjefanalytiker Greg McBride i Bankrate.com til New York Times.

- Kan bli stygt

​Trumps vedtak innebærer en ekstratoll på 25 prosent på eksport av stål og 10 prosent på eksport av aluminium til USA for en rekke land, deriblant Norge. De nye tollsatsene vil trolig ikke i seg selv få store konsekvenser for Norge. Kun 0,2 prosent av den norske eksporten av stål og aluminium går til USA.

- Dette kan bli stygt på globalt nivå veldig raskt, sier sjeføkonom for ING Asia, Robert Carnell, til finansbedriftens kunder, ifølge New York Times.

Selv tok Trump mesteparten av æren da aksjemarkedet vokste i begynnelsen av presidentperioden hans. I det siste har han vært langt mer fåmælt om utviklingen. Fredag hevdet han imidlertid at børsene har gode tider i vente med de økte tollene.

- Jeg tror aksjemarkedet kommer til å gjøre det veldig bra. Se hvordan aksjemarkedet er på vei opp. Da jeg ble president, var aksjemarkedet på en annen planet, sa Trump fredag, ifølge Washington Post.

MISFORSTO: Donald Trump hadde med seg flere stålarbeidere da han signerte en lov som gir økt toll på import av stål og aluminium. For flere av arbeiderne ble møtet med presidenten ekstra minneverdig. Video: White House Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer