Aksjene Spetalen elsker - og de han skygger unna

Investor Øystein Stray Spetalen har en veldig enkel regel i aksjemarkedet.

AKSJEHODE: Øystein Stray Spetalen leter etter aksjehoder. Foto: Håkon Eikesdal
AKSJEHODE: Øystein Stray Spetalen leter etter aksjehoder. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Når investor Øystein Stray Spetalen avgjør hvilke selskaper han skal satse på er corporate governance viktig.

Spetalen kjøper ikke aksjer i selskaper der corporate governance er fokus. Han mener at corporate governance betyr at alle inntekter går til rådgivere og management, skriver Finansavisen i dag.

Hans syn er at corporate governance betyr at ledelsen og de som blir valgt inn i styret ikke har aksjer av betydning, og at ingen av dem dermed bekymrer seg for aksjekursen når de går og legger seg.

Leter etter aksjehoder — Hvis jeg skal gå inn i et selskap, må styret og ledelsen ha aksjehode. De må tenke hvordan ting kan influere på aksjekursen på kort og lang sikt slik at aksjekursen stiger. Det er det viktigste. Folk som er valgt inn på corporate governance tenker ikke slik, sier han til Finansavisen.

Eksempler på selskaper med sterkt fokus på corporate governance er Statoil, SAS og Transocean. Eksempler på selskaper med aksjehoder er Ryanair, Norwegian og Seadrill.

Børsnoterte aksjer for en milliard Spetalen har aksjer i syv ulike selskaper på Oslo Børs. De selskapene Spetalen har satset mest penger på er Spectrum, REC, Prospector Offshore Drilling og Standard Drilling.

Han har for eksempel aksjer og obligasjoner i REC, direkte og indirekte, for 238 millioner kroner. Her sitter han i styret og er samlet sett  den 4. største aksjonæren.

REC-kursen er doblet siden Spetalen kjøpte sine første 16,4 millioner aksjer i selskapet og over 90 prosent siden det ble kjent at valgkomiteen i REC ønsket Spetalen inn i styret i selskapet.

I Spectrum har han aksjer for 328 millioner kroner og i Prospector har han aksjer for 168 millioner kroner. I Spectrum har han aksjer for 79 millioner kroner.