Aksjenedtur for småsparerne

Aggressiv markedsføring og kraftig kursoppgang lokket flere hundre tusen småsparere til å kjøpe AMS-andeler før nyttår. Det har de så langt hatt liten glede av. Fem av seks AMS-fond har falt i verdi i år - og ekspertene frykter ytterligere kursfall på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kraftige kursfallet på verdens børser rammer nå små og store norske investorer med full tyngde. Bare denne uka har verdien på aksjene ved børsen falt hele sju prosent. Og mer kan være i vente:

Lav oljepris og skadevirkninger fra skakkjørt asiatisk økonomi truer med å sende børsen ytterligere nedover.

Uheldig reklame

Interessen for aksjer var enorm før nyttår. Massive reklamekampanjer fra landets fondsselskaper og flere år med kraftig kursoppgang bidro til det. Flere hundre tusen norske kvinner og menn lot seg friste og plasserte før jul nærmere tre milliarder kroner i AMS-fond.

Men fondsoversikten er dyster lesning for de 750000 AMS-småsparerne så langt i år. Bare seks av de 34 fondene kan vise til positive resultater, resten har falt i verdi.
- På en måte er det bra at fondene faller. Det er sunt for folk å se at det går nedover et år, sier økonomiprofessor Victor Norman. Han mener fondsselskapene har fokusert vel mye på hvor bra det har gått tidligere:

- Det uheldige er at markedsføringen gikk ut på å vise hvor mye fondet tjente i fjor, mens det interessante jo er hva man får over en fire- fem-årsperiode.
- Var markedsføringen uredelig?

- Nei, det er klart det er fristende å vise at en har god avkastning, men folk kommer nok nå til å oppfatte at det også kan gå nedover.

Hittil i år har det gått verst utover andelseierne i Omega Etisk, Alfred Berg Aksjespar og Odin Norge . Verdiene deres har sunket med om lag 20 prosent.

Satset du fem tusenlapper ved nyttår i et av disse fondene, har du fire igjen nå, pluss skattefordelen på 750 kroner.
Utgifter til kjøp, salg og forvaltning er da ikke tatt med. På kort sikt hadde det vært lurere å putte pengene i banken og fått et par små hundrelapper i renter.

Hold deg i ro

Victor Norman tror usikkerheten på verdens børser vil fortsette. Her hjemme får vi ikke børsro før budsjettet er avklart i Stortinget, kanskje heller ikke da.

Hans råd til engstelige aksjonærer er krystallklart:

- Sitt stille! Det verste du gjør er å selge i panikk, mener professoren - som ikke vil spå hvor kursene nå vil ta veien.
- Det er helt umulig å spå, men det er en underliggende ustabilitet i både verdensøkonomien og norsk økonomi som gjør at vi må være forberedt på nokså mye turbulens i markedet.

Også daglig leder i AksjeNorge, John Peter Tollefsen, maner fondseierne til å holde seg i ro selv om kursene stuper.

- Det er nettopp nå folk må fortsette sparingen sin, selv om fallet kan bli dypere og også vare en stund. På sikt vil kursene stige igjen. Hvis noen prøver å jage folk ut av aksjefond nå, så har de ikke meg på laget, sier Tollefsen, som likevel holder opp en advarende pekefinger:

- Hvis jeg var blant dem som har satset på et spekulativt selskap på børsen, så ville jeg nok tatt ut det som er igjen, for å si det sånn.

Dyrt å angre

Som AMS-sparer binder du deg til fire års sparing. Dersom dårlig nattesøvn eller pengebehov fører til at du tar ut pengene før perioden er over, forsvinner skattefordelen ved sparingen. Det samme er tilfellet dersom du ønsker å bytte fond. Det regnes som kontraktsbrudd og fører til at du straks mottar brev fra likningskontoret med krav om tilbakebetaling av skattefordelen.

Bare åtte ganger de siste femten årene har kursene ved Oslo Børs falt så kraftig som nå. Fallet er utløst av dårlige nyheter og nedgang i USA. Asiasyken rammer hardere enn markedsaktørene tidligere har trodd.

- I Norge har vi i tillegg den lave oljeprisen som særlig rammer offshoreselskapene, sier informasjonskonsulent Geir Harald Aase ved Oslo Børs. Han ser likevel ikke bare mørke skyer.

Himmel eller helvete


- Det oppløftende er at omsetningen er lav. Det tyder på at det ikke er panikkstemning. Mange sitter på gjerdet og venter på bedre tider.
Barton Biggs, som er sjef for Morgan Stanleys globale strategi, tar noe hardere i når han beskriver situasjonen i sin markedsrapport:

- Vi er mellom himmel og helvete. Aksjeprisene i Europa og USA er absurde, mener Biggs, som anbefaler folk å flytte pengene fra aksjer til bank og obligasjoner.

<B>NEGLEBITERSK:</B> AMS-investeringen har vært dårlig butikk hittil i år.<br>