Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aksjer Med Svikt

AMS-kundene har grunn til å være skuffet: Tre av fire fond har siden nyttår hatt lavere kursoppgang enn gjennomsnittet av aksjene på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verst har det gått utover dem som ved nyttår kjøpte AMS-andeler i landets største aksjefond, Odin Norden.

Mens Oslo Børs skyter i været og i går satte ny årsrekord, henger mange AMS-fond håpløst etter. Ved inngangen til denne uka hadde bare ni av 40 AMS-fond gjort det bedre enn gjennomsnittsaksjen på Oslo Børs. Det til tross for at fondene vet å ta seg rikelig betalt for å forvalte kundenes penger.

Dårlig butikk

Helt på bunn av årets liste ligger Odin Norden. Fondets sterke satsing på utenlandske aksjer har så langt i år vært dårlig butikk.

Med over fire milliarder kroner i kassa er Odin Norden det største aksjefondet i Norge. Petter Goldenheim er som porteføljeforvalter medansvarlig for sisteplassen på AMS-lista i år. Likevel tar han prestasjonen med stor ro:

- For det første er det helt feil å sammenlikne oss med den norske totalindeksen. Vi har rundt to tredjedeler av fondet i Sverige og Finland, der aksjekursene nærmest har stått stille siden nyttår. Dernest er tre- fire måneder altfor kort tid til å vurdere jobben vi gjør. Vårt perspektiv er svært mye lenger, opp imot sju- åtte år. Det er den rette perioden å måle oss i, mener han.

Ikke imponert

Daglig leder i AksjeNorge, John Peter Tollefsen, er ikke imponert over fondenes resultater:

- Jeg tror ikke de vil overleve med tusenvis av kunder hvis de ikke klarer å levere resultater som tilsvarer indeks og litt til. Utenlandske konkurrenter kommer i stadig større grad. De har sikkert oppdaget at norske allemannsfond ikke har gjort det særlig bra.

Også Tollefsen er opptatt av at fondene bedømmes i et langt perspektiv.

- Men jeg sitter dessverre av og til med inntrykket av at de ikke bestandig klarer å gjøre det like bra som indeksen. Det bør vi forvente at de klarer.

Svinger kraftig

Fondenes resultater svinger kraftig. De som topper lista i år, ligger langt dårligere an dersom vi ser hele det siste året under ett. AMS-kunder som betaler store gebyrer til forvalterne, har liten grunn til å være fornøyd med fond som ikke klarer seg bedre enn børsgjennomsnittet.

- Det er for så vidt et godt poeng, mener Tollefsen, som likevel tror at en del blir skuffet fordi de ikke har oppdaget at AMS-fondene har en lavrisikoprofil.