Aksjesalget kan bli Telenor-fiasko

Uoffisiell handel i gråmarkedet i London indikerer at børsnoteringen av Telenor kan bli en fiasko. Samtidig advarer Finansbankens sjefmekler Peter Warren folk mot å kaste seg over Telenor-aksjen bare fordi den markedsføres som «folkeaksje».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er overhodet ingen interesse for Telenor, sier en mekler i meklerhuset Tullet & Tokyo Liberty i London til den svenske avisen Dagens Industri.

Tullet & Tokyo Liberty spesialiserer seg på gråmarkedshandel i forkant av store børsnoteringer, og den industrielle interessen for Telenor er på lavnivå ifølge meklerhuset.

På forhånd er Telenor-aksjen plassert i området 50-68 kroner, men Telenor holder muligheten åpen for at aksjen kan bli priset både lavere enn 50 kroner, og høyere enn 68 kroner.

Tullet & Tokyo Liberty noterte først en pris på 68 kroner. Forrige uke senket meklerhuset prisen til 60 kroner, og mandag ned til 58 kroner. Onsdag justerte Tullet & Tokyo Liberty prisen ned enda mer, og plasserte Telenor-aksjen på 55 kroner, uten at kjøperne viste noen interesse.

- Dette gir ingen offentlig pekepinn fordi det er snakk om uoffisiell handel i gråmarkedet, og vi tar ikke disse tallene høytidelig, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til NTB.

Prisen klar søndag

Planen er å børsnotere Telenor i Oslo og New York mandag 4. desember. Torsdag 30. november var siste dag hvor privatpersoner kunne kjøpe Telenor-aksjen med rabatt. Tegningsfristen for industrielle investorer går ut fredag 1. desember. Melgaard kunne torsdag ikke si noe om etterspørselen etter Telenor-aksjen.

- Søndag ettermiddag eller kveld skal vi holde en pressekonferanse der vi offentliggjør den endelige prisfastsettelsen, sier han.

Konsernsjef Tormod Hermansen har dratt land og strand rundt for å gjøre seg pen for investorer. Dagens Næringsliv kan fortelle at det på informasjonsmøtet i New York mandag møtte omlag 30 investorer, mens hele 500 investorer fant veien til Telias møte i New York i sommer. Melgaard sier at Telenor er fornøyd med oppslutningen på informasjonsmøtene, og at store institusjonelle forvaltere både i Norge og utlandet har vist interesse.

Risikabel folkeaksje

Sjefmekler Peter Warren i Finansbanken sier til NTB at de som aldri før har handlet aksjer, heller bør satse på fond fremfor å kaste seg over Telenors «folkeaksje». Årsaken er den høye risikoen som er forbundet med telekom-aksjer generelt.

- Blir Telenor-aksjen priset i nedre del av prisintervallet, vil det være verdt å ta en sjanse på aksjen. Men telekom-aksjer generelt svinger mye mer enn det andre aksjer gjør. Det er betydelig mer risiko ved å kjøpe telekom-aksjer enn «tradisjonelle» aksjer, sier Warren.

- Det kan synes som om Telenor-aksjen er en god investering fordi den markedsføres som en folkeaksje med rabatt og bonus, men det er viktig å understreke risikoen som følger med. Telekom-aksjer har falt mye, og de fortsetter å falle i hele verden. Det hyggelige med slike fall er at aksjene blir billigere, men det negative er risikoen, sier Warren.

Warren er skeptisk til måten Telenor har markedsført aksjen på under kampanjen.

- Det er et paradoks at Telenor brukes skattebetalernes penger til å overbevise skattebetalerne om å kjøpe sine egne verdier, sier Warren, og peker på at det ville vært unikt om det var et privat selskap som gikk fram på samme måte.

(NTB-Frode Kvam)