Aksjestrateg: - Selg aksjer

Aksjestrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets mener det er såpass høy risiko at man burde sitte med en del kontanter.

(Finansavisen.no): - Det vil mest sannsynlig ikke komme et krakk i løpet av høsten 2019, men det er uvanlig høy risiko. Det er mindre enn 50 prosent sannsynlighet for et krasj, men det er likevel høy nok risiko til å ha en del penger på sidelinjen, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets til Investordagens deltagere.

I starten av mars nedgraderte Hermanrud til «undervekt» i aksjer og det er kun andre gang siden finanskrisen i 2008. Under Investordagen beholdt han budskapet. I dag har han 35 prosent av sparemidlene plassert i banken.

- Vi går i undervekt for aksjer. Hvis globale makrotall forbedrer seg, aksjene blir lavere priset eller vi har overlevd høsten uten forverring i makro blir det aktuelt å oppgradere markedssynet, sier han ifølge Finansavisen.

- Du bør ha veldig gode grunner til å holde deg utenfor aksje­markedet.

Svake makrotall

Hermanrud trekker frem at vi er sent i syklusen, og nådde for første gang pris/bok på 2,1 for Oslo Børs for et år siden. Den er nå 2.0.

- Fra pris/bok på 2,1 pleier markedet å toppe ut innen 15 måneder, og så krasjer det. Nå er det faktisk 13 måneder siden børsen nådde 2,1, sier han, ifølge Finansavisen.

Etter korreksjonen i fjerde kvartal i fjor har Oslo Børs hatt en sterk start på 2019. Siden årsskiftet er hovedindeksen opp over 9 prosent, mens S&P 500-indeksen har steget 15 prosent.

- Cirka 50 prosent av tapene er gjenvunnet, men de økonomiske utsiktene er ikke blitt bedre. Citis «overraskelsesindeks» har svekket seg, noe som indikerer en forverret nyhetsstrøm. I tillegg har OECDs ledende indikatorer kommet ned til et ubehagelig lavt nivå, sier han.

Handelskrigen

Ifølge Hermanrud har alle fire historiske avlesninger av OECDs ledende indikatorer på 99,2 eller lavere ført til et markedskrakk. I dag står indeksen i 99,0.

- PMI-indeksen har vist negativ utvikling det seneste året og markedet ser tegningen, noe som medfører at renteforventningene stuper. Når markedet tidligere har ventet mer enn 0,5 prosent reduksjon i USA-rentene, fikk vi både renten ned og et markedskrasj innen et år, sier han, ifølge avisen.

Handelskrig er aksjestrategen bekymret for og han tror tiltakene hittil vil kunne påvirke global inntjening med mellom 5 og 10 prosent.

- På grunn av psykologi kan effekten imidlertid være større. Forrige runde med toll trigget en 19 prosent nedtur på Oslo Børs i fjerde kvartal, sier han.

Andre økonominyheter:
Oljeprisen nærmer seg farlig område
Børsverdien i Nel smalt ned 2,1 milliarder etter eksplosjonen