Aksjeverdier for milliarder forsvant

Oslo Børs ned 4,01 prosent fra i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet torsdag på 439,74 poeng, en nedgang på 4,01 prosent fra dagen før. Dermed er verdiene i selskapene på Oslo Børs tilbake på samme nivå som ved børsåpningen 2. januar i år, da sluttnoteringen lå marginalt høyere.

Utpå våren kom den første store korrigeringen, og 5. mars var hovedindeksen nede i 431,09 poeng som er årets laveste notering. Senere har det bare gått oppover til toppen ble nådd ved stengetid 19. juli med en sluttnotering på 525 poeng.

I løpet av noen dager i august har altså papirverdier tilsvarende 350 milliarder kroner forduftet, men fortsatt er selskapene som noteres på Oslo Børs omtrent like mye verdt som statens eierandeler i Pensjonsfond utland, eller oljefondet som det populært kalles.

Anbefaler å kjøpe
Et par timer før gikk handelen på meklerbordet i DnB NOR Markets livlig. Mens mange ga ordre om salg, mener likevel analytikerne at slike dager er til for å kjøpe.

– Det vi ser nå er et fall i kjølvannet av uroen på det amerikanske boliglånsmarkedet. Her i Norge er det isolert sett ikke egentlig noen grunn til å få panikk, sier meklersjef Gunnar Hagen til NTB.

Tusenvis av aksjeeiere var torsdag nervøse for verdiene sine og solgte ut det de hadde. Ifølge meklersjefen hersket panikken i deler av markedet. For dem som ikke allerede hadde solgt seg ut, og spesielt småsparerne, anbefalte derimot Hagen å bli sittende på gjerdet.

– Det er full kapitulasjon og en likviditetsskvis. Vanlige folk med penger i fond bør bli sittende. De bør kanskje heller også kjøpe litt på en uværsdag og forvente god avkastning ved årets slutt, sier han.

Startet i USA

BØRSRAS: Hele årets oppgang på Oslo Børs ble utslettet med dagens fall på 4,01 prosent. Her arbeider meklerne i DNB Nor Markets. Foto: Heiko Junge/Scanpix
BØRSRAS: Hele årets oppgang på Oslo Børs ble utslettet med dagens fall på 4,01 prosent. Her arbeider meklerne i DNB Nor Markets. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

Ifølge en analytiker i banken tror man markedet skal opp igjen og at utsiktene framover ser lyse ut. Det voldsomme fallet på aksjemarkedet preget også rente- og valutaavdelingen i banken.

Nedgangen startet med problemene for banker med store porteføljer av såkalte subprime-lån. Dette er lån som gis til folk som ikke innfrir vanlige krav til kredittverdighet. Når rentene stiger samtidig som verdien på boligen synker, får mange av dem store problemer med å betjene lånene.

– Vi er en del av den globale økonomien og blir påvirket av hvordan ting er ute. Når det er sagt så er de fundamentale forholdene for Norge fremdeles svært gode. Vi har fantastiske selskapsresultater og høye energipriser, så det å være i disse markedene hadde jeg ikke vært engstelig for, sier Hagen.

(NTB)