Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Aksjon and»

Når en andemor med andunger befinner seg på feil sted, blir det full utrykning. På Nasjonalteateret i Oslo var politi, brannvesen, fuglehjelpere og publikum engasjerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En andemor med andungene sine hadde i dag forvillet seg til fontenen på Nasjonalteateret i Oslo. Politiet rykket ut etter meldinger fra publikum, men måtte gi opp ettersom de ikke hadde riktig redskap.

- Politipatruljen på stedet måtte dra for å hente en håv. Det gikk ikke så bra med bare hendene, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Kjell Hjulstad, til Dagbladet.no tidligere i dag.

Attraksjon

De skjønne andungene ble fort en attraksjon for små og store i hovedstaden. Folk samlet seg rundt for å se, klappe og løfte på dem. Enkelte var svært bekymret for andungene, ettersom de ble løftet, mistet og løftet igjen engasjerte solskinnsbarn.

Flere ringte både Dyrebeskyttelsen og Fuglehjelpen for å få noen til å komme og redde andungene.

- Jeg tror andungene er veldig stressa nå. Selv om turister og publikum synes det er ålreit med andunger i fontenen, er det i sjøen de har naturlig tilhørighet, sa Hjulstad.

Redningsaksjon

Ved 14-tida i ettermiddag kom Fuglehjelpen til Nasjonalteateret. To unge damer hadde ringt leder Pelle Wickström og bedt han og å bistå. De betalte selv de 300 kronene det kostet for Fuglehjelpen å rykke ut.

REDNINGSMANN: Her er brannmanne på jakt etter andemor i fontenen. - Noe sånt har jeg ikke gjort før, sier han. Foto: Jeanette Pjaaka Hauge
REDNINGSMANN: Her er brannmanne på jakt etter andemor i fontenen. - Noe sånt har jeg ikke gjort før, sier han. Foto: Jeanette Pjaaka Hauge Vis mer

- Det er bedre det enn å stå å se på at de små andungene blir mistet i bakken og skadet, sier den ene kvinnen ved navn Camilla.

Pelle Wickström møtte opp med håv, det rette utstyret for å fange fugler på feil sted. Han fikk andungene raskt i et bur, men andemor var det verre med.

Hun gjemte seg bort midt i fontenen, bak alt vannet som strømmet ned. Der satt hun rolig, mens tålmodige tilskuere ventet spent.

Plutselig kom Brann-og redningsetaten til stedet. Iført en dykkerdrakt ville de prøve å skremme andemoren ut av fontenen og inn i håven. Det likte andemor dårlig.

Flakset og fløy

Hun slo vingene ut, flakset og fløy i vei. Sirklet flere runder rundt Nasjonalteateret, landet og fløy igjen. Mellom alle flyturene prøvde redningsmannskapene å fange henne i håven. Uten hell.

Brannmennene lo av kameraten sin i fontenen.

- Dårlig jobba, hehehe.

Foto: Jeanette Pjaaka Hauge
Foto: Jeanette Pjaaka Hauge Vis mer

- Gutta står og ler, men de kunne bare prøvd selv, sier mannen i dykkerdrakt til Dagbladet.no.

- Jeg har dykket mange rare steder, men i en fontene midt i sentrum, nei, det er nok det rareste stedet, tilføyer han.

Alvorlig aksjon

En andeaksjon er ikke å ta lett på, har vi i dag fått erfare. Fire menn fra Brann- og redningsetaten, to politimenn og en mann fra Fuglehjelpen kunne Dagbladet.nos reporter på stedet telle.

Likevel måtte man gi opp kampen mot andemor. Hun fikk bli igjen ved fontenen midt i sentrum av hovedstaden, og finner forhåpentligvis veien til havet selv. Ungene blir tatt vare på av Fuglehjelpen til de kan klare seg selv om noen uker.

- Disse er nok bare 12 til 24 timer gamle. De er sannsynligvis klekket ut i buskene omkring her, sier Wickström.

SE SÅ SØT: Mange barn ville ta på og løfte de skjønne andungene.
ATTRAKSJON:Folk samlet seg rundt fontenen for å se på endene.
REDNINGSJENTENE: Solveig og Camilla betalte 300 kroner for at Fuglehjelpen skulle komme.
HVA SKAL VI GJØRE? Det er ikke lett å fange en andemor som ikke vil.