«Aksjon and»

Når en andemor med andunger befinner seg på feil sted, blir det full utrykning. På Nasjonalteateret i Oslo var politi, brannvesen, fuglehjelpere og publikum engasjerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En andemor med andungene sine hadde i dag forvillet seg til fontenen på Nasjonalteateret i Oslo. Politiet rykket ut etter meldinger fra publikum, men måtte gi opp ettersom de ikke hadde riktig redskap.

- Politipatruljen på stedet måtte dra for å hente en håv. Det gikk ikke så bra med bare hendene, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Kjell Hjulstad, til Dagbladet.no tidligere i dag.

Attraksjon

De skjønne andungene ble fort en attraksjon for små og store i hovedstaden. Folk samlet seg rundt for å se, klappe og løfte på dem. Enkelte var svært bekymret for andungene, ettersom de ble løftet, mistet og løftet igjen engasjerte solskinnsbarn.

Flere ringte både Dyrebeskyttelsen og Fuglehjelpen for å få noen til å komme og redde andungene.

- Jeg tror andungene er veldig stressa nå. Selv om turister og publikum synes det er ålreit med andunger i fontenen, er det i sjøen de har naturlig tilhørighet, sa Hjulstad.

Redningsaksjon

Ved 14-tida i ettermiddag kom Fuglehjelpen til Nasjonalteateret. To unge damer hadde ringt leder Pelle Wickström og bedt han og å bistå. De betalte selv de 300 kronene det kostet for Fuglehjelpen å rykke ut.

REDNINGSMANN: Her er brannmanne på jakt etter andemor i fontenen. - Noe sånt har jeg ikke gjort før, sier han. Foto: Jeanette Pjaaka Hauge
REDNINGSMANN: Her er brannmanne på jakt etter andemor i fontenen. - Noe sånt har jeg ikke gjort før, sier han. Foto: Jeanette Pjaaka Hauge Vis mer

- Det er bedre det enn å stå å se på at de små andungene blir mistet i bakken og skadet, sier den ene kvinnen ved navn Camilla.

Pelle Wickström møtte opp med håv, det rette utstyret for å fange fugler på feil sted. Han fikk andungene raskt i et bur, men andemor var det verre med.

Hun gjemte seg bort midt i fontenen, bak alt vannet som strømmet ned. Der satt hun rolig, mens tålmodige tilskuere ventet spent.

Plutselig kom Brann-og redningsetaten til stedet. Iført en dykkerdrakt ville de prøve å skremme andemoren ut av fontenen og inn i håven. Det likte andemor dårlig.

Flakset og fløy

Hun slo vingene ut, flakset og fløy i vei. Sirklet flere runder rundt Nasjonalteateret, landet og fløy igjen. Mellom alle flyturene prøvde redningsmannskapene å fange henne i håven. Uten hell.

Brannmennene lo av kameraten sin i fontenen.

- Dårlig jobba, hehehe.

Foto: Jeanette Pjaaka Hauge
Foto: Jeanette Pjaaka Hauge Vis mer

- Gutta står og ler, men de kunne bare prøvd selv, sier mannen i dykkerdrakt til Dagbladet.no.

- Jeg har dykket mange rare steder, men i en fontene midt i sentrum, nei, det er nok det rareste stedet, tilføyer han.

Alvorlig aksjon

En andeaksjon er ikke å ta lett på, har vi i dag fått erfare. Fire menn fra Brann- og redningsetaten, to politimenn og en mann fra Fuglehjelpen kunne Dagbladet.nos reporter på stedet telle.

Likevel måtte man gi opp kampen mot andemor. Hun fikk bli igjen ved fontenen midt i sentrum av hovedstaden, og finner forhåpentligvis veien til havet selv. Ungene blir tatt vare på av Fuglehjelpen til de kan klare seg selv om noen uker.

- Disse er nok bare 12 til 24 timer gamle. De er sannsynligvis klekket ut i buskene omkring her, sier Wickström.

SE SÅ SØT: Mange barn ville ta på og løfte de skjønne andungene.
ATTRAKSJON:Folk samlet seg rundt fontenen for å se på endene.
REDNINGSJENTENE: Solveig og Camilla betalte 300 kroner for at Fuglehjelpen skulle komme.
HVA SKAL VI GJØRE? Det er ikke lett å fange en andemor som ikke vil.