Aksjon mot Mexicos ambassade i Oslo

Oslo (NTB): En gruppe som kaller seg Zapata Presente aksjonerte julaften mot Mexicos ambassade i Oslo. Gruppa skrev slagord på veggene i protest mot massakeren på 45 indianere i den meksikanske delstaten Chiapas mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen er arrestert etter aksjonen i Oslo, men politiet etterforsker saken, får NTB opplyst ved Kriminalvakten i Oslo.

  Meksikansk politi pågrep julaften ni personer i forbindelse med mandagens massakre. Alle ofrene i massakren var indianere som hadde flyktet fra andre voldelige byer i den meksikanske Chiapas-provinsen. Politiet mistenker at indianerne ble angrepet av folk fra nabokommunen.

Den meksikanske riksadvokaten Jorge Madrazo sier at han forventer arrestasjoner snart.

Presidenten ansvarlig

Lederen for zapatist-opprørerne i Chiapas, kjent under navnet Commandante Marcos, anklager regjeringshæren i landet for å ha trent opp drapsmennene.

- Det direkte ansvaret for disse hendelsene ligger på skuldrene til president Ernesto Zedillo og innenriksminister Emilio Chuayffet, hevdet Commandante Marcos.

Regjeringen og det dominerende politiske partiet i Mexico, PRI nekter å ta ethvert ansvar for massakren. Men analytikere mener at Zedillo og PRI må ta noe av skylden. Regjeringen har neglisjert problemene i Chiapas-provinsen og mislyktes med å implementere flere elementer av den midlertidige fredsavtalen som ble underskrevet med zapatist-opprørerne i 1996.

Talsmenn for den katolske kirken i Chiapas anklager også halvmilitære grupper knyttet til Zedillos parti PRI. Biskop Raul Vera fra San Cristobal har fortalt at han sendte den meksikanske innenriksministeren en rapport allerede i oktober der han advarte mot bevæpningen av anti-zapatistiske paramilitære grupper i Chiapas.

Gruppen som aksjonerte i Oslo gir uttrykk for de samme anklagene i en pressemelding.

Blodig oppgjør

Det var opptil 70 bevæpnede menn som gikk til angrep på flyktningene mandag. Vitner forteller at indianerne forsøkte å flykte, men ble skutt ned med automatgevær. Flere av mennene som angrep skal ha brukt politiuniformer der de offisielle politimerkene var fjernet.

Massakren er en av de blodigste i Chiapas-provinsen på fire år. Det var her zapatist-opprørerne startet i 1994.

  Av de 45 drepte var 39 kvinner og barn.

CNN om massakren i Chiapas

<B>SORG:</B> Det er satt opp trekors på stedet der 45 mennesker ble slaktet ned av bevæpnede menn mandag.