- Aksjonærene presset på

Klubbleder Jostein Aukland ved Ringnes Bryggeri mener aksjonærene med Stein Erik Hagen i spissen har presset administrasjonen i Orkla til å selge drikkevaredivisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GJELLERÅSEN (Dagbladet): Aukland, som har sittet som observatør i styret for Carlsberg Breweries, mener det ligger en maktkamp bak Orkla-styrets beslutning om å selge andelen i Carlsberg. Han mener det ikke er tilfeldig at salget kommer rett før konsernsjef Finn Jebsen skulle overtatt som styreleder i Carlsberg.

- For danskene er Carlsberg en nasjonal helligdom. Jeg tror det ligger mye dansk æresfølelse bak Carlsbergs overtakelse av Orklas eierandel. De vil helst ha minst mulig innblanding fra nordmennene. Carlsbergfondet, som er største eier, styres av dansk akademisk elite og vedtekter som fordeler overskuddet til dansk kultur og kunst. Jeg tror mye av striden mellom Orkla og Carlsberg har dreid seg om hvem som skal ligge øverst, sier Aukland.

Respekt for Heyerdahl

Han har stor respekt for en industribygger som Jens P. Heyerdahl, som bygde opp Orkla - og som også satt i styrene for Pripps Ringnes og Carlsberg Breweries.

- Jeg vil tro at dette styrevedtaket skjærer langt inn i ryggmargen på Jens P. Heyerdahl. Jeg tror det har vært en krig blant aksjonærene som har utløst det, spesielt fra Christen Sveaas og Stein Erik Hagen. De har presset på. Nå har vi fått et konsern som er dritfullt av penger, men som ikke har noe annet å bruke dem på enn aksjonærene. Det er for jævlig, sier Aukland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.