- VÆR SÅ SNILL: Teslas aksjonærer har nå klart å overbevise gründer Elon Musk til å ikke ta selskapet av børs. Foto: AFP / NTB Scanpix
- VÆR SÅ SNILL: Teslas aksjonærer har nå klart å overbevise gründer Elon Musk til å ikke ta selskapet av børs. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Aksjonærene tryglet Musk: - Vær så snill, ikke gjør dette

Elbilgründeren holder likevel Tesla på børs.

Musk opplyste tidligere i måneden at han var i samtaler med Saudi-Arabias statlige investeringsfond og andre om å ta elbilprodusenten av børsen.

Han bekreftet at fondet alt satt på fem prosent av Teslas aksjer og opplyste at de øvrige aksjonærene ville få tilbud om 420 dollar per aksje. Dette var betydelig mer enn børsverdien på selskapet skulle tilsi.

Reaksjonene uteble ikke, og Tesla-aksjen har siden falt med over 20 prosent. Musk ble også latterliggjort for å ville selge produksjonen av de miljøvennlige elbilene til et fond som utelukkende er bygd opp med inntekter fra oljesalg.

FØRSTE GANG: Elon Musk og SpaceX-teamet jublet hemningsløst 21 desember 2015. For første gang landet en bærerakett vertikalt på bakken. Nå skal bærerakettene brukes om igjen. Video: Fra Tv-programmet "Mars" / National Geographic Vis mer

- Vær så snill

Fredag slo Musk retrett og opplyste at Tesla forblir børsnotert. Beslutningen ble ifølge ham selv tatt etter et møte med styret i selskapet dagen før.

- Selv om flesteparten av aksjonærene jeg snakket med sa de ville bli i Tesla om vi ble private, var deres felles beskjed, i et nøtteskall, «vær så snill, ikke gjør dette», skriver Musk i uttalelsen han la ut på Teslas offisielle nettsted fredag kveld.

Tesla og Musk har vært i hardt vær den siste tida. Etter et svært åpenhjertig intervju med New York Times nylig, hvor Musk omtalte det siste året som «det vanskeligste og vondeste i hele min karriere», stupte Tesla-aksjen ni prosent på New York-børsen.

- Søvnløs eller Ambien

Under intervjuet med New York Times la han ikke skjul på at arbeidspresset har vært voldsomt den siste tida. Han fikk tårer i øynene da han fortalte at han nesten gikk glipp av brorens bryllup og tilbrakte sin egen bursdag i Tesla-lokalene.

- Det har ikke vært bra. Jeg har venner som kommer innom, som virkelig er bekymret, sa Musk på spørsmål om presset har påvirket hans fysiske helse.

De siste 20 åra er Musk blitt kjent som en av de mest ambisiøse entreprenørene i Silicon Valley. Nå er arbeidet er i gang med å finne en nestkommanderende, som kan avlaste ham.

I intervjuet avslørte Musk dessuten at han tar sovemedisinen Ambien.

- Det er ofte et valg mellom ingen søvn eller Ambien, sa Tesla-sjefen.

Han gjorde det klart at han ikke har noen planer om å trekke seg, men la samtidig til:

- Hvis du har noen som kan gjøre en bedre jobb, vær så snill og si ifra. De kan få jobben. Er det noen som kan gjøre en bedre jobb? Da kan de få tømmene med en gang.

Dømmekraft

Utenforstående har begynt å stille spørsmål ved Musks mentale tilstand etter oppførselen hans i offentligheten den siste tida.

- Hva sier dette om dømmekraften til den personen som iverksetter dette? Det må styret få svar på, sier Charles M. Elson, direktør for Weinbergs senter for eierstyring og selskapsledelse ved Delaware-universitetet til New York Times.

Styremedlemmene i Tesla sitter nå i en vanskelig posisjon, blant annet fordi Musk er firmaets ansikt utad, melder NTB.

- Om styret ikke får ham fjernet, eller i det minste permittert, kommer folk som elsker selskapet til å mistenke styret for å ha totalt sviktet i deres plikter, sier juss- og forretningsprofessor Erik Gordon ved universitetet i Michigan, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge Gordon må styret handle snarest, eller forberede seg på søksmål fra aksjonærene. Han mener intervjuet er det siste i en rekke bevis på at Musk ikke lenger takler jobben.