Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Aksjonen var helt nødvendig

Anne Cecilie Hopstock fryktet for barnas liv og kontaktet sin eks-politivenn.

- HADDE PRØVD ALT: Av frykt for barnas liv sier advokat Marte Svarstad Brodtkorb det var nødvendig å smugle barna ut av Marokko på måten VG skriver i dag. Her er advokaten med Anne Cecilie Hopstock under av lanseringen av boka «Hvis jeg roper høyt nok» i begynnelse av januar. Foto: Jacques
Hvistendahl
/Dagbladet
- HADDE PRØVD ALT: Av frykt for barnas liv sier advokat Marte Svarstad Brodtkorb det var nødvendig å smugle barna ut av Marokko på måten VG skriver i dag. Her er advokaten med Anne Cecilie Hopstock under av lanseringen av boka «Hvis jeg roper høyt nok» i begynnelse av januar. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): VG skriver i dag at to spesialsoldater hjalp til med å smugle OL-mesteren Khalid Skahs barn ut av Marokko i juli i fjor.

Ifølge avisa er de to tilknyttet elitestyrken Marinejeger-kommandoen i Forsvaret.

De skal ha handlet på oppdrag fra Skahs norske ekskone Anne Cecilie Hopstock, og ble hyret inn av en eks-politimann som blir kalt «Petter», som også skal ha organisert flukten.

- Det var ingen andre alternativer. Alle mulige løsninger gjennom myndigheter og forhandlinger ble forsøkt. Det var helt nødvendig å gjøre dette fordi det var fare for barnas liv, sier advokat Marte Svarstad Brodtkorb til Dagbladet.

- Ekstrem situasjonHun var Hopstocks advokat i over to år mens barna var hos sin far i Marokko.

- Det var ikke slik hun ønsket at det skulle gjøres, men etter å ha brukt så mye tid og penger på dette, var det til slutt ingen annen utvei da det ikke ble noen løsning og faren for barnas liv ble større, sier Brodtkorb, som sier at hun ikke kjenner til om detaljene i dagens VG er korrekte.

Advokaten hevder hun ikke kjenner til hvem de fire andre mennene som var med eks-politimannen er. Hun sier også at hun ikke kjenner til avtalen som ble inngått eller om det var snakk om betaling for tjenestene.

- Det var en ekstrem situasjon. Det er ikke nødvendigvis slik at det ble betalt noe. Mannen som refereres som «Petter» kjente saken godt. Han reiste med en gang og brukte av sine bekjentskaper, sier hun.

- Skah lyverDa Dagbladet snakket med Khalid Skah, da konflikten mellom ham og Hopstock sto på som verst, på sensommeren i fjor, uttalte han følgende:

- 21. juni brøt norske kommandosoldater fra ambassaden seg inn i huset mitt på ulovlig vis. De bar våpen. Dette angrepet på mitt hus og min eiendom viser hva slags metoder Norge bruker, mente Skah, som mente Hopstock var delaktig i dette.

- Dette er ren løgn, hevder Brodtkorb.

Barna Skah og Hopstock har sammen ble tatt med ut av Marokko i slutten av juli i fjor, etter å ha søkt tilflukt i den norske ambassaden i Rabat.

Forsvaret granskerForsvaret har satt i gang en granskning av saken.

- Vi registrerer påstanden om at norsk militært personell har vært involvert, og vi har satt i gang en undersøkelse, sier major Christian Øverli i Forsvarsstaben til Dagbladet.

Hittil tyder alt på at personene har tatt på seg oppdraget i fritida. Øverli vil ikke svare på om personene i dag er ansatt i Forsvaret eller ikke.

- Det er vanskelig å kommentere ytterligere før vi har kommet videre med undersøkelsene, sier Øverli.

VG skriver at en av mennene er tilknyttet marinejegerkommandoen som instruktør. Han skal tidligere ha jobbet i Forsvarets etterretningstjeneste, i likhet med en av de andre mennene.

Reagerer på advokatBarnas mor hadde jobbet i to år for å få barna sine tilbake til Norge, og Skah var i Norge tiltalt for grove trusler og vold mot både ekskona og barna.

Men barna, som ifølge NTB både har norsk og marokkansk statsborgerskap, bodde sammen med Skah i Marokko.

Myndighetene i Marokko har hevdet at aksjonen for å få barna ut av landet og til Norge, var en ulovlig bortføring.

Brodtkorb reagerer kraftig på Skahs advokat, Brynjar Meling, som ifølge henne prøver å bruke aksjonen til sin fordel.

- Skah og Meling burde heller ta innover seg at barna ble utsatt for vold hos sin far, sier advokaten, som heller ønsker å sette fokus på barnebortføringssaker i utlandet enn detaljene rundt hvordan barna kom seg tilbake til Norge.

Dagbladet har så langt i dag ikke lykkes å komme i kontakt med advokat Brynjar Meling.

BARNEFAREN: Khalid Skah. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BARNEFAREN: Khalid Skah. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!