- Aksjonene setter liv i fare

UD reagerer kraftig på at det finnes internasjonale nettverk som tilbyr seg å kidnappe bortførte barn, og advarer mot å bruke dem. UD mener aksjonsformen setter liv i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hemmlig nettverk kidnapper barn

Nyheten om at et internasjonalt nettverk av tidligere militærpersonell kidnapper hjem barn som er ført ut av landet, ble i går diskutert i Utenriksdepartementet.

- Vi ble svært overrasket over å lese om et norsk medlem i et internasjonalt nettverk som står fram og tilbyr sine tjenester. Denne typen aktivitet har til nå vært ukjent for UD, og vi reagerer sterkt mot det dette, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik.

Ikke akseptabelt

I går kunne Dagbladet avsløre et internasjonalt nettverk som like før jul gjennomførte en omfattende aksjon i Libanon der tre mindreårige barn ble gjenforent med sin mor etter å ha vært kidnappet av sin pappa. Som sentral person i aksjonen sto nordmannen Rolf M. Landaas (40) fra Haugesund.

- Uansett hvilke motiver som ligger bak, kan UD ikke støtte slik virksomhet, og vi advarer nordmenn mot slike operasjoner, sier Klepsvik.

- Hvorfor?

- For det første er denne typen virksomhet lovstridig i de landene de aksjonerer i, og de utsetter både seg selv og barna for stor fare. For det andre er slike flerkulturelle barnetvistsaker ofte svært kompliserte, der lov og kultur står imot hverandre. Men det mest alvorlige er at de opptrer på en militant måte og er bevæpnet.

Må løses offentlig

UD vil foreløpig ikke foreta seg noe i saken.

- Å operere på en slik måte i et annet land er helt klart lovstridig virksomhet. Hadde tilsvarende aksjoner blitt gjennomført i Norge, ville vi ha reagert kraftig, sier Klepsvik.

Foreldre som opplever at et eller flere barn blir kidnappet av familiemedlemmer etter et samlivsbrudd, hevder at norske myndigheter opptrer passivt i slike saker. For noen kan aksjoner være den eneste løsningen. Det er Klepsvik bekymret over.

- Jeg vil på det sterkeste oppfordre foreldre som opplever en slik kidnappingssituasjon om å gå gjennom det offentlige apparatet og forsøke å vinne sin rett der.

- Galskap

Privatetterforsker Harald Olsen hevder at han har jobbet med mellom 40 og 50 kidnappingssaker. Han mener at utgangspunktet må være å følge lovverket i det landet man befinner seg i.

- Det er galskap å gå til slike aksjoner. Det er en stor risiko ved dette, sier Olsen.