FOR BOM: Leder for aksjonen, Steinar Winther Christensen og Gro Nylander er klare for kveldens motaksjon. Foto: Privat
FOR BOM: Leder for aksjonen, Steinar Winther Christensen og Gro Nylander er klare for kveldens motaksjon. Foto: PrivatVis mer

Takker for bomringer:

Aksjonerer i kveld: De er FOR bompenger

Besteforeldrenes klimaaksjon stiller med røde luer og paroler som hedrer politikere som tør å iverksette bomringer.

- Vi mener det er på tide at noen takker for bomringen. Vi vil si fra på vegne av de mange som fryder seg over mindre trafikk i byen og renere luft, mindre svevestøv, mindre støy og bedre helse, sier nestleder Gro Nylander i Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA).

I forrige uke markerte de sin støtte for bomringen i Bergen da kjør-sakte-aksjonistene kjørte gjennom Bergen sentrum. I ettertid har én av de aktive medlemmene i Bergen mottatt hatmeldinger.

BOMPENGESTREIK: Over to hundre biler kjørte sakte i tog på E18 mellom Sandvika og Oslo torsdag 6. september. Det gjorde de i protest mot bompenger, og aksjonistene håper det vil skremme politikerne. Video/reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Klokka 18.15 i kveld møtes besteforeldrene til ny demonstrasjon når bomringmotstanderne kommer kjørende fra Skjetten og fram til parkeringsplassen ved Frognerparken i Oslo.

- De skremmer ikke oss når de tuter fra bilene sine. Vi skal stå der klare med våre røde luer, plakater og bannere og fortelle at vi takker politikerne våre for at de har innført bomringen. Vi ser allerede gode effekter. Etter ett år med tids- og miljødifferensierte bomtakster har antall månedlige passeringer med fossildrevne biler blitt redusert med nesten én million i Oslo, sier Gro Nylander.

- Nedgang i biltrafikken

Fjellinjen, som administrerer bomringen i Oslo, har offentliggjort nye tall for bompasseringer denne uka.

- Tallene fra bomringen i september viser en nedgang på 971 000 passeringer med fossildrevne lette biler sammenliknet med september i 2017. Det er en nedgang på 12,4 prosent. På samme tid har antall passeringer med elbil økt med 496 000 og det er en oppgang på hele 38,9 prosent siden september i fjor, sier kommunikasjonssjef i Fjellinjen, Håkon Nordahl.

Totalt har trafikken gått ned med 4,9 prosent sammenliknet med septembertallene for et år siden.

I timene med rushtidsavgift om morgenen var nedgangen i passeringer i september på 2,6 prosent sammenliknet med september for et år siden, da det ikke var rushtidsavgift. I halvtimen før rushtida mellom kl. 06.00 og 06.30 var det en økning på 3,6 prosent.

- Handler også om økonomi

- Dette handler også om økonomi. Personer med kols og astma og andre pusteproblemer får mindre problemer og kan spare seg for legetimer. De som må kjøre bil kommer seg raskere til og fra sine mål med kjøringen, og kan på den måten spare samfunnet for store kostnader, sier Gro Nylander, som også er lege.

Hun utelukker ikke at Besteforeldrenes klimaaksjon vil gjennomføre punktdemonstrasjoner andre steder mot kjør-sakte-aksjonistene.

- Vi er i stand til å mobilisere raskt når vi ser at motstanderne mot bomringer skal aksjonere. Da samtaler vi oss imellom og kanskje dukker vi opp med våre røde luer og plakater også andre steder i landet. Vi synes det er absurd at disse aksjonistene skriver ja til miljøet på sine plakater samtidig som de spyr ut eksos når de kjører sakte gjennom forskjellige byer, sier Gro Nylander.

Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA) ble lansert i 2006. I dag har de kjente medlemmer som tidligere statsminister Kåre Willoch, tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen, skuespiller Lise Fjeldstad og forfatter Edvard Hoem.

- Uansvarlig

Det er en tverrpolitisk organisasjon som vil motvirke menneskeskapt global oppvarming.

- Vi er i rask vekst. Organisasjonen teller nå over 2000 medlemmer landet over, sier Gro Nylander.

Besteforeldrenes klimaaksjon ser global oppvarming som en etisk utfordring og som et spørsmål om rettferdighet mellom generasjonene og solidaritet i verden.

De mener blant annet at en politikk som forutsetter materiell forbruksvekst i rike land, er uansvarlig, og mener det samme om planene for norsk oljeutvinning.