AKSJONERER VED BJØRNØYA:   Greenpeace-aktivister har bordet oljeriggen Transocean Spitsbergen i Barentshavet tirsdag morgen i protest mot Statoils  prøveboring nær Bjørnøya. Foto: Greenpeace / NTB Scanpix.
AKSJONERER VED BJØRNØYA: Greenpeace-aktivister har bordet oljeriggen Transocean Spitsbergen i Barentshavet tirsdag morgen i protest mot Statoils prøveboring nær Bjørnøya. Foto: Greenpeace / NTB Scanpix.Vis mer

Aksjonerer mot Statoil- boring ved Bjørnøya

Greenpeace-aktivister fra åtte land bordet oljerigg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Greenpeace-aktivister fra åtte land bordet tirsdag en oljerigg i Barentshavet i protest mot planert om prøveboring nær Bjørnøya.

- Uansvarlig og ulovlig, mener Statoil.

«Greenpeace har tydelig fått forklart risikoen knyttet til å aksjonere mot en rigg i åpent farvann. Når de likevel tyr til dette virkemiddelet, så mener vi de opptrer uansvarlig og ulovlig», skriver Statoil i en pressemelding.

Selskapet sier det respekterer retten til lovlig protest, og at de selv ikke ønsker å øke risikonivået, men understreker at sikkerhet er førsteprioritet.

Norske Julie Alvad (22) er en av Greenpece-aktivistenes som deltar i bordingen av riggen Transocean Spitsbergen, som er leid inn av Statoil.
- Totalt uansvarlig - Denne boringen er totalt uforsvarlig. Statoil vil gamble med de rike naturverdiene på Bjørnøya og i iskantsonen bare for å hente opp mer av den oljen som klimaet ikke tåler at vi brenner.

- Derfor er vi her for å be Statoil stanse, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes i en pressemelding fra Greenpeace. Han er om bord på organisasjonens skip Esperanza.

 OMBORD I RIGGEN:   Greenpeace-aktivister fra åtte nasjoner oppe  oljeriggen Transocean Spitsbergen i  nær Bjørnøya tirsdag morgen. Foto: Greenpeace / NTB Scanpix.
OMBORD I RIGGEN: Greenpeace-aktivister fra åtte nasjoner oppe oljeriggen Transocean Spitsbergen i nær Bjørnøya tirsdag morgen. Foto: Greenpeace / NTB Scanpix. Vis mer

Den planlagte prøveboringen blir verdens nordligste, og skal ifølge Greenpeace skje ikke langt fra Bjørnøya, som er et naturreservat.

Miljødirektoratet opplyste før helgen at boringen ble utsatt til etter at Klima- og miljødepartementet har behandlet en klage fra Greenpeace.

Mandag ga departementet likevel grønt lys til prøveboringen, men ikke i oljeførende lag.

(NTB).

 TAUKLATRING:  Greenpeace-aksjonister klatrer ombord i riggen ved Bjørnøya. Foto: Greepeace.
TAUKLATRING: Greenpeace-aksjonister klatrer ombord i riggen ved Bjørnøya. Foto: Greepeace. Vis mer