Sankthansfeiring på Hellviktangen på Nesodden i Akershus tirsdag kveld. Andre steder i landet ble bålbrenningen stanset fordi folk hadde funnet fra blant annet bildekk og plastavfall. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Sankthansfeiring på Hellviktangen på Nesodden i Akershus tirsdag kveld. Andre steder i landet ble bålbrenningen stanset fordi folk hadde funnet fra blant annet bildekk og plastavfall. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Aksjonerte mot flere sankthansbål: Fant bildekk og giftig materiale

Fire av fem bål var farlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av fem sankthansbål som Kristiansand kommune inspiserte, inneholdt farlig avfall. Folk som tenner på slikt, risikerer anmeldelse. Også i Molde ble bål stanset.

Det var Kristiansand kommune sammen med Statens naturoppsyn som har tatt en runde for å se på bålene som var gjort klare for kvelden der i kommunen, skriver Fædrelandsvennen.

- Vi har ikke fått sett på alle bålene i Kristiansand, men fire av fem bål vi sjekket, inneholdt søppel. Det skal ikke brennes, sier rådgiver Solvår B. Stølevik i by- og samfunnsenheten i Kristiansand.

Bildekk og plast Ifølge kommunens nettsider var bildekk, båtkalesjer, impregnerte materialer, plastdunker og en madrass blant det folk hadde lagt på bålene.

I Molde satte politiet og brannvesenet ut sperring rundt et forberedt bål. Ifølge Nordmøre og Romsdal politidistrikt var det miljøavfall i bålet, som i tillegg var satt opp på et sted som ikke var godkjent for slikt.

Døperen Johannes Sankthans - eller Sankt Hans - feires til minne om døperen Johannes' fødsel 24. juni. Sankthansaften feires kvelden før. Ifølge Store norske leksikon knyttes imidlertid feiringen mer til folkelige enn kirkelige tradisjoner, noe som kan komme av at den har overtatt for eldre tradisjoner for midtsommer og den hedenske midtsommerblot. Sankthans er også kjent som jonsok.

Sankthanstradisjon har stått sterkest langs kysten, og i tidligere år var det ikke uvanlig med fri halve 24. juni, blant annet i Vestfold.

(NTB)