Aksjonerte mot gasskraft på Stortingets tak

Demonstrantene fra Natur og Ungdom satset sterkt på å bli lagt merke til både av presse og stortingsrepresentanter da de i formiddag klatret opp på Stortingets tak for å demonstrere mot gasskraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en halvtime fikk demonstrantene romstere fritt på taket til Stortinget. Med to kranbiler ble fem medlemmer av Natur og Ungdom heist opp på taket, og den ene gruppa rakk å henge ut en banner med teksten 'Stopp gasskraftverkene' før politiet kom seg opp på taket og fikk stanset aksjonen.

Godt planlagt

Det var en godt planlagt aksjon Natur og Ungdom iverksatte klokka 11.30 i formiddag.

Sikkerhetsvaktene på Stortinget ble avledet da en gruppe med ungdommer vandret opp på Løvebakken med plakater og ropte slagord. Deretter ankom to kranbiler og heiste to grupper med til sammen fem medlemmer av Natur og Ungdom opp på taket på Stortinget. Kranbilene stod på hver side av nasjonalforsamlingen, og ingen prøvde å hindre demonstrantene å komme seg opp på taket.

Fikk henge i ti minutter

De to gruppene gikk ut på hver sin fløy av Stortinget med bannere som de skulle henge ut fra taket. Bare den ene gruppa rakk å gjennomføre dette før politiet var på plass på taket omtrent 20 minutter etter demonstrantene.

Banneret fikk henge i 10 minutter på fløya som vender ut på Karl Johans gate før politiet beordret det ned.

- Forsmak på aksjoner som kommer

Leder i Natur og Ungdom Erling Håndlykken er fornøyd med aksjonen, og mener det viktigste var å få oppmerksomhet.

- Dette er selvsagt en veldig spektakulær aksjonsform, og vi er fornøyd med at vi har klart å få til dette og få ut banneret vårt. Håndlykken sier at denne aksjonen er en forsmak på hva gasskrafttilhengerne kan vente seg dersom det blir en gasskraftutbygging i Norge.

Til sammen åtte aksjonister ble innbrakt av politiet - de fem som klatret opp på taket, de to som var sjåfører på kranbilene og en som hadde sikkerhetsansvaret på bakken.

ernst.larsen@dagbladet.no

MER KOMMER: - Dette er bare en forsmak på aksjoner som kommer, lover Einar Håndlykken, leder i Natur og Ungdom.