Aksjonister okkuperte bygårder i Oslo

Samtidig som flere tusen fredelige aksjonister avsluttet gårsdagens stormønstring mot Verdensbanken, inntok noen titall okkupanter Olav Thons bygårder på Grønland i Oslo sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre gamle bygninger i Tøyengata i Oslo sentrum ble natt til tirsdag inntatt av bostedsløse i protest mot Oslo kommunes boligpolitikk og Olav Thon Gruppen.

I løpet av kort tid hadde flere titall okkupanter knust et vindu i andre etasje og krøpet inn før de trakk stigen opp etter seg. Et stort banner med påskriften «Olav Thon Gruppen gjør mot Grønland det Verdensbanken gjør mot u-land» ble kort tid etter spent over husenes fasade.

- Det er Boligaksjonen som står bak okkupasjonen. Vi har først og fremst tatt bygninger som Oslo kommune lar bli stående tomme, men denne gangen har vi valgt Olav Thon Gruppen siden disse bygningene nå har stått tomme i lang tid, sier en talsmann for aksjonistene, til NTB.

Politiet fikk melding om okkupasjonen allerede for et par dager siden, og blandet seg ikke inn i markeringen natt til tirsdag.

- Vi vil foreløpig ikke gjøre noe med dette, sier operasjonsleder Vidar Hjulstad til NTB.

Boligaksjonen ble kjent etter at de okkuperte flere kommunale gårder i Hausmannsgate i Oslo sentrum i 1999 i protest mot Oslo kommunes boligpolitikk.

- Okkupasjonen er dessuten et lite spark til Oslo kommune siden de hevet leiekontrakten med aksjonistene som trenger et sted å bo mens de er i Oslo for å demonstrere mot Verdensbanken, sier talsmannen.

De okkuperte husene er vernet av byantikvaren som en del av Oslos eldste bebyggelse, men er tenkt tilknyttet et større utviklingsprosjekt som Olav Thon Gruppen har planlagt i hele kvartalet.

(NTB)

OKKUPERTE BYGÅRD: Samtidig som flere tusen fredelige aksjonister avsluttet gårsdagens stormønstring mot Verdensbanken, inntok noen titall okkupanter Olav Thons bygårder på Grønland i Oslo sentrum.