Aksjonister stopper regnskogshogst

Indonesisk regnskog brennes for å gi plass til palmeplantasjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag formiddag norsk tid tok aksjonister fra miljøorganisasjonen Greenpeace seg inn på et hogstområde på øya Sumatra i Indonesia.

Bygger dam

Sammen med flere lokale aksjonister protesterer de mot drenering av regnskogen. For å omgjøre regnskogen til plantasje, må den først dreneres for vann, deretter hugges trærne ned og til slutt brennes grunnen ut for å gi plass til palmeoljeplantasjer.

Aksjonistene bygger nå dammer som gjenreiser vannstanden i området.

- Når sumpene dreneres og brennes frigjøres det enorme mengder C02. Etter indonesisk lov skal ikke selskaper drenere dypere enn to meter. Vi har funnet områder der det er drenert ned til åtte og vi stopper nå arbeidene som foregår der, sier Truls Gulowsen til Dagbladet.no.

Skogbunnen i området er dekket av tropisk torv som er skapt gjennom titusener av år med sumpskog. Dette har ført til et høyt CO2-innhold som frigjøres ved brenning av skogbunnen.

Store klimagassutslipp fra skog

Det antas at 20 prosent av verdens CO2-uslipp kommer fra avskoging. Og det ventes at internasjonal skogpolitikk blir et stort tema på klimaforhandlingsmøtet på Bali i desember.

<strong><b>STOPPER DRENERING:</strong></b> Aksjonister stopper dreneringen av sumper og regnskog for å stoppe hugging av regnskogen på Sumatra i Indonesia. Foto: GREENPEACE/Oka Budhi
STOPPER DRENERING: Aksjonister stopper dreneringen av sumper og regnskog for å stoppe hugging av regnskogen på Sumatra i Indonesia. Foto: GREENPEACE/Oka Budhi Vis mer
STRE KLIMAGASSUTSLIPP: Man regner med at 20 prosent av verdens klimagassutslipp kommer fra avskoging.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer