Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aksjonsgruppe: - Asylsøkere sendes til Russland kl. 10

- Vi er bekymra og forbanna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe asylsøkere som ikke har fått opphold, skal sendes ut til Russland klokken 10 i dag, ifølge aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic.

Facebook skriver aksjonistgruppa følgende:

- Vi har fått en liste over de som visstnok sendes til Russland kl. 10 i dag. Blant disse er flere barnefamilier, blant annet en autistisk jente på fem år og en baby på 18 måneder som nylig har hatt feber. PU sier at de har ansvar for dem til de er på russisk side, men ikke etter det. Vi mener dette er totalt uforsvarlig! Det er iskaldt i området nå. Vi er bekymra og forbanna.

Til sammen skal det være 31 personer, blant dem 8 barn, som nå skal sendes ut, får Dagbladet opplyst. Det skal være flere syriske familier blant dem.

Ifølge Refugees welcome to Arctic er omtrent halvparten av personene som nå er i mottakssenteret og som trolig skal sendes ut syriske.

- Vi har snakket med flere som sitter på mottaket. De er redde. De tror oppriktig at deportasjonen betyr dødsdom. De frykter for sine, og sine barns, liv, sier Linn H. Landro, talsperson for aksjonistgruppa, til Dagbladet.

- Noen har hatt visum som må fornyes annenhver måned, noen har kun tranisttvisum eller turistvisum, og situasjonen er uoversiktelig når det gjelder hvordan de kommer til å bli ivaretatt i Russland. Vi begynner å se konturene av en situasjon som er veldig farlig for disse personene, sier Landro.

- Flere av dem tror ikke de kommer til å overleve dette. De har solgt alt de har for å komme hit, og frykter de vil havne på gata i Murmansk, sier Landro.

Hun sier deres samtaler med asylsøkerne viser at mange av dem ikke har hatt varig oppholdstillatelse i Russland.

- Flere har hatt visum som må fornyes annenhver måned, og situasjonen er uoversiktelig. Vi begynner å se konturene av noe som er farlig for disse pengene, sier Landro.

Rundt 70 personer ble i løpet av helga fraktet fra andre asylmottak til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger. Det skjedde etter at det torsdag sist uke ble klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser.

I går var det en demonstrasjon ved senteret, hvor blant annet sokneprest Audhild Kaarstad i Sør-Varanger, og varaordfører Lena Norum Bergeng (Ap) i Sør-Varanger og fylkestingsrepresentant Silja Støyva Arvola (SV) deltok, skriver Finnmarken.

Regjeringens plan om å sende asylsøkere tilbake til Russland uten å realitetsbehandle asylsøkernes søknader har fått sterk kritikk, og advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig ba Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om at utsendelsene må stanses inntil videre. Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) opplyste i Stortinget tirsdag kveld at domstolen avviste saken uten. Avslaget var ikke begrunnet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media