Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aktiv dansk prest anklages for overgrep

Overgrepsskandalen i den katolske kirken i Danmark vokser. For første gang er en prest i aktiv tjeneste beskyldt for overgrep mot barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

I fredagens utgave av Berlingske Tidende forteller en mann om hvordan han ble misbrukt av en katolsk prest for rundt 30 år siden.

Mannen som ønsker å være anonym, var messegutt da han ble misbrukt. Overgrepene omfattet kyss, berøring og oralsex, forteller han. Det tok lang tid før han følte seg klar til å gå til politiet, og da han til slutt ønsket å anmelde overgrepene, var saken foreldet.

I henhold til dansk lov er forbrytelser mot barn foreldet ti år etter at barnet fyller 18 år.

- Flere av mine venner sier at jeg bør stå fram. Men selv om jeg i dag vet at det ikke er jeg som har gjort noe galt, forstår de ikke hvor skamfullt det er. Flere har sagt at jeg burde få kompensasjon for psykologhjelp, men det er jeg ikke interessert i, sier mannen.

Første aktive prest

Presten som skal ha begått overgrepene, virker fremdeles som prest. Den katolske kirken har hevdet at alle overgrepssaker som har kommet fram hittil, gjelder prester som enten er døde eller ikke lenger aktive.

Presten, som har sitt virke på Sjælland, ønsker ikke å kommentere saken overfor den danske avisen og henviser i stedet til sognepresten Niels Engelbrecht, som leder granskingsarbeidet av de 17 overgrepssakene som så langt har dukket opp.

- Må nevne navn

Engelbrecht sier at det er vanskelig å foreta seg noe så lenge han ikke vet hvilken prest det dreier seg om.

- Jeg skal begynne å gjette hvilken prest det er? Det eneste dette fører til er at en rekke mennesker som er uskyldige, blir mistenkt. Den tidligere messegutten burde nevne navnet på presten han anklager, mener Engelbrecht.

Den holdningen får kritikk av professor Kirsten Ketcher ved det juridiske fakultetet ved Københavns Universitet. Hun påpeker at presten det gjelder fortsatt omgås barn.

- Som arbeidsgiver bør man sørge for at den det gjelder ikke får jobbe mens man undersøker anklagene, sier Ketcher.

Hun mener det er åpenbart at kriken har plikt til å reagere og et ansvar som arbeidsgiver.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!