Aktiv dansk prest anklages for overgrep

Beskyldt for overgrep mot barn i Danmark. Den katolske kirken frykter flere ofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

For første gang er en prest i aktiv tjeneste beskyldt for overgrep mot barn i Danmark. Nå frykter den katolske kirken at flere ofre skal melde seg.

I fredagens utgave av Berlingske Tidende forteller en mann om hvordan han ble misbrukt av en katolsk prest for rundt 30 år siden.

Mannen, som ønsker å være anonym, var messegutt da han ble misbrukt.

Overgrepene omfattet kyss, berøring og oralsex, forteller han.

Det tok lang tid før han følte seg klar til å gå til politiet, og da han til slutt ønsket å anmelde overgrepene, var saken foreldet.

I henhold til dansk lov er forbrytelser mot barn foreldet 10 år etter at barnet fyller 18 år.

- Flere av mine venner sier at jeg bør stå fram. Men selv om jeg i dag vet at det ikke er jeg som har gjort noe galt, forstår de ikke hvor skamfullt det er. Flere har sagt at jeg burde få kompensasjon for psykologhjelp, men det er jeg ikke interessert i, sier mannen.

Første aktive prest

Presten som skal ha begått overgrepene, virker fremdeles som prest. Den katolske kirken har hevdet at alle overgrepssaker som har kommet fram hittil, gjelder prester som enten er døde eller ikke lenger aktive.

Presten, som har sitt virke på Sjælland, ønsker ikke å kommentere saken overfor den danske avisen og henviser i stedet til sognepresten Niels Engelbrecht, som leder granskingsarbeidet av de 17 overgrepssakene som så langt har dukket opp.

Han frykter at flere ofre nå skal melde seg.

- Jeg har hele tida fryktet at det er flere saker. Hvis det er én sak her, så er det sikkert flere saker med samme gjerningsmann. Slit er det ofte, sier Engelbrecht ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Ber ofre ta kontakt

Engelbrecht sier det er vanskelig å foreta seg noe så lenge han ikke vet hvilken prest det dreier seg om. Han ber nå mannen som har stått fram i Berlingske Tidende, om å henvende seg til den katolske kirke.

- For det er svært vanskelig å ta seg av anonyme saker hvor man ikke vet presist hvem det dreier seg om. Da kan man skyte i øst og vest. Vi oppfordrer derfor kraftig den som har sagt dette, til å komme til oss, sier Engelbrecht.

- Hvis vi skal ta oss av saken, må vi vite hvem som sier det. Vi kan ikke gjøre noe kun på grunnlag av en avisartikkel, understreker han.

- Kirken må reagere

Professor Kirsten Ketcher ved det juridiske fakultetet ved Københavns Universitet mener kirken har plikt til å reagere i slike saker, og hun påpeker at presten det gjelder, fortsatt omgås barn.

- Som arbeidsgiver bør man sørge for at den det gjelder ikke får jobbe mens man undersøker anklagene, sier Ketcher til Berlingske Tidende.

Hun tar også til orde for en forlengelse av foreldelsesfristen i denne typen saker i Danmark.

- Man vet erfaringsmessig at denne typen forbrytelser kommer fram langt senere. Derfor kan det være relevant enten å avskaffe eller forlenge foreldelsesfristen, sier hun. (NTB)