Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aktiv dødshjelp: En av fem ville ikke dø

Nederland er i ferd med å miste kontrollen over aktiv dødshjelp. I hvert femte tilfelle ba ikke pasienten selv om å få dø, viser en ny undersøkelse. Tallene sjokkerer Den norske Lægeforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1984 har aktiv dødshjelp ikke vært straffbart i Nederland - forutsatt at pasienten var enig å å dø på denne måten. Nå viser en ny undersøkelse, publisert i legetidsskriftet Journal of Medical Ethics, at legenes 'velvilje' har sklidd ut. Til tross for at landet har innført strenge retningslinjer, er det bare en av tre leger som rapporterer dødshjelpen. I svært mange tilfeller var ikke pasienten enig i at aktiv dødshjelp var løsningen, melder BBC i dag.

-Skremmende

- Sjokkerende tall, sier Terje Vigen i Den Norske Lægeforening til Dagbladet :på nettet.

- Det vitner om et samfunn som ikke klarer å gi god nok legehjelp. Tallene undergraver tilliten til helsevesenet i Nederland. Tallene virker skremmende på eldre, sier han.

Aktiv dødshjelp er ikke noe norske leger bør bedrive, mener Lægeforeningen.

- Dette viser med all tydlighet at vi ikke må åpne for denne type praksis. Ved å gi pasienten muligheten til å bestemme selv, tror jeg noen vil føle seg forpliktet til å be om at livet blir avsluttet. Enkelte eldre føler at de er en økonomisk byrde for sine pårørende og samfunnet, sier Vigen.

Gi smertelindring

Omtrent halvparten av legene som er intervjuet i undersøkelsen sier at de ga aktiv dødshjelp for å hindre at pasientene fikk store lidelser.

- Å ta livet av et menneske på grunn av smerter er en for enkel løsning. Vi burde heller sette fokus på hvordan vi kan gi de trengende den hjelpen de har behov for, sier Vigen.

God ordning

Wenche Hambro i Foreningen mitt livs testamente er ikke enig. Hun mener langt på vei at ordningen i Nederland er god.

- Vi mener at aktiv dødshjelp må kunne gis i de tilfellene der pasienten gir sitt samtykke. Men jeg syns selvsagt det er foruroligende at en av fem pasienter ikke har samtykket i denne beslutningen, sier Hambro.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media