Aktiv dødshjelp: En av fem ville ikke dø

Nederland er i ferd med å miste kontrollen over aktiv dødshjelp. I hvert femte tilfelle ba ikke pasienten selv om å få dø, viser en ny undersøkelse. Tallene sjokkerer Den norske Lægeforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden 1984 har aktiv dødshjelp ikke vært straffbart i Nederland - forutsatt at pasienten var enig å å dø på denne måten. Nå viser en ny undersøkelse, publisert i legetidsskriftet Journal of Medical Ethics, at legenes 'velvilje' har sklidd ut. Til tross for at landet har innført strenge retningslinjer, er det bare en av tre leger som rapporterer dødshjelpen. I svært mange tilfeller var ikke pasienten enig i at aktiv dødshjelp var løsningen, melder BBC i dag.

-Skremmende

- Sjokkerende tall, sier Terje Vigen i Den Norske Lægeforening til Dagbladet :på nettet.

- Det vitner om et samfunn som ikke klarer å gi god nok legehjelp. Tallene undergraver tilliten til helsevesenet i Nederland. Tallene virker skremmende på eldre, sier han.

Aktiv dødshjelp er ikke noe norske leger bør bedrive, mener Lægeforeningen.

- Dette viser med all tydlighet at vi ikke må åpne for denne type praksis. Ved å gi pasienten muligheten til å bestemme selv, tror jeg noen vil føle seg forpliktet til å be om at livet blir avsluttet. Enkelte eldre føler at de er en økonomisk byrde for sine pårørende og samfunnet, sier Vigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer