Aktivist fra Bahrain skulle til Norge - sporløst forsvunnet

Skulle delta på menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum i neste uke.

FORSVANT: Den bahrainske aktivisten og bloggeren Ali Abdulemam har forsvunnet like før han skulle til Norge for å tale på menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum. Her holder en kvinne et bilde av ham i demonstrasjon under hans forrige fengselsopphold. Flere hundre sjiamuslimer har blitt pågrepet siden opprøret startet i øykongedømmet. Foto: AP Photo/Hasan Jamali/Scanpix
FORSVANT: Den bahrainske aktivisten og bloggeren Ali Abdulemam har forsvunnet like før han skulle til Norge for å tale på menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum. Her holder en kvinne et bilde av ham i demonstrasjon under hans forrige fengselsopphold. Flere hundre sjiamuslimer har blitt pågrepet siden opprøret startet i øykongedømmet. Foto: AP Photo/Hasan Jamali/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den bahrainske aktivisten og bloggeren Ali Abdulemam har forsvunnet like før han skulle til Norge for å tale på menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum, sier Alex Gladstein i Oslo Freedom Forum til Dagbladet.

Ifølge Nasser Weddady, en mauritansk aktivist og god venn av Abdulemam, er han en av de viktigste opposisjonsfigurene i Bahrain og tror han ble et mål for myndighetene.

Grunnla viktig opposisjonsportal Abdulemam grunnla nettstedet Bahrain Online i 1999, og nettsiden har det blitt et av de mest populære for opposisjonen i landet.

- Jeg er bekymret fordi han trolig er den viktigste aktivisten i Bahrain. Han er høyt respektert og har blitt symbolet for en hel generasjon, sier Weddady til Dagbladet.

Abdulamam fikk invitasjonen til å delta på Oslo Freedom Forum i slutten av februar, rett etter at han slapp ut etter å ha sittet fengslet siden september 2010.

Mistenkelig Twitter-melding - Han sa ja til å komme og vi startet å planlegge det hele. 16. mars forsvant han sporløst. Selv ikke familien vet hvor han er. Jeg vet ikke om han har blitt pågrepet eller har blitt tvunget til stillhet, sier Gladstein i Oslo Freedom Forum til Dagbladet.

Men Gladstein mener hans siste Twitter-melding er mistenkelig: «I get tired from my phone so I switched it of no need for rumors plz». Den ble sendt 17. mars og er «geotagget» ved flyplassen, der sikkerhetsstyrkene i landet også har sitt fengsel.

Nasser Weddady mener bestemt at sikkerhetsstyrkene har tatt Abdulemam.

- Myndighetene ser på ham som en trussel. Han er en inspirasjon for alle unge, og de vet hvor høyt respektert han er. Han ledet på mange måte starten på demonstrasjonene, og derfor kom de etter ham, mener Weddady.

- Jeg håper han blir sluppet snart, og at han er ved god helse.

- Vil ha frihet I et intervju med Al Masryalyoum 1. mars var han klar i sitt syn på myndighetene i landet.

- De som styrer hater alle som er i opposisjon. Situasjonen er den samme som andre steder i den arabiske verden. Det er samme sinne. Vi har ingen ytringsfrihet eller livssynsfrihet. Vi har alle et ønske om å leve i frihet og verdighet. Det er årsaken til revolusjonen, sa Ali Abdulemam til avisa.

Han skulle etter planen snakke om sine erfaringer om hvordan han har brukt sosiale medier og internett som verktøy for å jobbe med menneskerettigheter og ytringsfrihet.

- Han var kritisk og mannen som overtalte andre om at det var mulig med endring, sier Alex Gladstein.

BORTE: Ali Abdulemam er ansett som en av de viktigste aktivistene i Bahrain. Her går han sammen med andre tidligere politiske fanger til Perleplassen i Manama. Foto: AP Photo/Hasan Jamali/Scanpix
BORTE: Ali Abdulemam er ansett som en av de viktigste aktivistene i Bahrain. Her går han sammen med andre tidligere politiske fanger til Perleplassen i Manama. Foto: AP Photo/Hasan Jamali/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer