- Aktivistene selv må bære ansvaret for dødsfallene

Ni mennesker døde da Israel bordet Gaza-skipet. Nå oppfordrer Morten Høglund (Frp) Jens Stoltenberg til å be Israel om unnskyldning.

NI DØDE: Ni aktivister døde under Israels bording av skipet med hjelp til Gaza-stripa. Morten Høglund i Frp mener aktivistene selv bærer hovedansvaret for utfallet av aksjonen. Foto: AFP
NI DØDE: Ni aktivister døde under Israels bording av skipet med hjelp til Gaza-stripa. Morten Høglund i Frp mener aktivistene selv bærer hovedansvaret for utfallet av aksjonen. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norske politikere sto i kø for å fordømme Israel etter at elitestyrker bordet skipet Mavi Marmara og ni aktivister ble drept. Skipet skulle til Gaza med hjelp til befolkningen som har levd under israelsk-egyptisk blokade siden 2007.

- Den norske regjering er rystet over at israelsk militære har angrepet en konvoi med krisehjelp. Det som er klart er at menneskeliv har gått tapt og at det har vært et angrep på et skip med humanitær bistand til Gaza, sa Jens Stoltenberg på en pressekonferanse 31. mai.

Planla konfrontasjon I ettertid har det kommet fram flere opplysninger om hva som skjedde ombord på skipet med aktivistene, som selv påstår de var fredelige. En BBC-dokumentar fra forrige måned (ligger nederst i saken) viser blant annet video fra overvåkningskameraer på skipet der aktivistene tydelig planlegger en voldelig konfrontasjon med israelske soldater.

- Vi skal slå de israelske kommandosoldatene. Vi erklærer det nå. Hvis Israel kommer med sine soldater, skal vi kaste dem over bord. Og de vil bli ydmyket over hele verden, ropte Bulent Yildrim, leder for IHH, en av organisasjonene bak aksjonen.

I BBC-dokumentaren er det også intervjuer med en aktivist som sier at han er forberedt på å bli martyr. Han hilser til familien sin og sier at han i så fall døde for en god sak.

- Aksjonistenes ansvar Morten Høglund (Frp), medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, var selv tilbakeholden med å si noe om den israelske aksjonen rett etter at den skjedde. Med mer informasjon på bordet kan han si mer.

- Dødsfallene på Mavi Marmara var en tragedie, men det var mennesker ombord på den båten som var forberedt på noe langt mer enn en fredelig markering. Det at aksjonistene bevæpnet seg og gikk til angrep på israelske soldater satte liv i fare, sier Høglund til Dagbladet.

KRITISERER: Morten Høglund sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget og er sentralstyremedlem i Frp. Foto: Scanpix
KRITISERER: Morten Høglund sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget og er sentralstyremedlem i Frp. Foto: Scanpix Vis mer

- Mener du at aksjonistene må bære skylda for at det gikk så galt?

- Ansvaret for at liv gikk tapt hviler på reaksjonene til aktivistene. Samtidig er jeg klar på at Israel må gå i seg selv og finne ut hva de kunne ha gjort annerledes. Men her var det demonstranter som nærmest ønsket en kamp velkommen, det hadde et tragisk utfall, sier Frp-politikeren.

Høglund ønsker ikke å gå inn på om det var riktig at israelske soldater bordet Mavi Marmara i internasjonalt farvann.

- Der avventer jeg den internasjonale granskningen og deres vurdering.

Reagerer på norsk kritikk Høglund refser nå norske politikere som gikk ut med en gang tragedien var et faktum og fordømte Israel.

- Det var helt ut av alle proposjoner. Man satte spørsmålstegn ved Israels motiver, som på det tidspunktet hadde tilbudt seg å ta imot all hjelpen og videreformidle den. Kritikken stemmer overhodet ikke med den virkelighet som har kommet fram i ettertid, sier Høglund.

Svekker disse uttalelsene Norges forhold til Israel?

- I aller høyeste grad. Dette hører jeg fra mange ulike kilder i Israel. Så hører jeg Jonas Gahr Støre si at Norge ønsker å spille en rolle i fredsforhandlingene som nå finner sted. Det er ønsketenkning med de uttalelsene de kom med. I tillegg ekskluderes israelske selskaper fra anbudskonkurranser i Forsvarsdepartementet.

- Dette gjør at man distanserer seg så til de grader fra en av partene, da har ikke Norge troverdighet som objektiv megler og tilrettelegger for fred, sier Høglund.

- Be om unnskyldning - Bør Stoltenberg og den norske regjeringen be om unnskyldning til Israel når granskningsrapporten ligger på bordet?

- Ja, og det tror jeg vil bli satt pris på i Israel. Politikere kan være overivrige fra tid til annen, men at man kan erkjenne at man gikk for langt for fort, vil være en voksen handling.

- Jeg tror imidlertid ikke at dette skjer, det ligger for mye prestisje i det. Det er veldig vanskelig for denne regjeringen å si noe positivt om Israel. Jeg vil bli overrasket om det kommer en beklagelse, sier Høglund.

Fremskrittspartiet regner med at Norges fordømmelse av Israel i forbindelse med aksjonen blir tema i Stortinget i høst. Høglund utelukker ikke at Frp vil ta det opp allerede i trontaledebatten 4. oktober.

FNs granskningsrapport er ventet seinere denne måneden.