TERRORANGREP: 31. mai ble over 150 personer drept i et selvmordsangrep ved den tyske ambassaden i Kabul. Afghanske asylsøkere i Norge frykter å bli sendt tilbake til hjemlandet. Foto. Rahmat Gul / AP / NTB Scanpix
TERRORANGREP: 31. mai ble over 150 personer drept i et selvmordsangrep ved den tyske ambassaden i Kabul. Afghanske asylsøkere i Norge frykter å bli sendt tilbake til hjemlandet. Foto. Rahmat Gul / AP / NTB ScanpixVis mer

Aktivister ber om stans i tvangs­utsendelser til Afghanistan

En rekke unge afghanere har forsvunnet fra mottak i det siste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen må umiddelbart stanse tvangsutsendelsen av asylsøkere til Afghanistan, krever Afghanistankomiteen.

Aktivistgruppen er svært bekymret over at en rekke unge asylsøkere fra Afghanistan har forsvunnet fra norske asylmottak den siste tiden.

Norske myndigheter mener det er viktigere å statuere et eksempel på bekostning av unge afghaneres liv og helse enn å ta hensyn til en forverret sikkerhetssituasjon i Afghanistan, mener komiteen.

- Vi kan ikke sitte stille og se på at unge mennesker sendes ut av landet til en svært usikker fremtid med risiko for overgrep og rettighetsbrudd, sier Afghanistankomiteens styreleder Beate Fasting.

Hun minner om at Norge er forpliktet av flere internasjonale avtaler.

- Med asylpolitikken regjeringen nå fører overfor afghanere, er vi sterkt bekymret for at Norge bryter med flere av disse konvensjonene.

I en lengre uttalelse går komiteens årsmøte skarpt i rette med regjeringens asylpolitikk og etterlyser «regjeringens refleksjoner knyttet til folkeretten, langsiktighet og samstemthet i norsk politikk overfor Afghanistan og andre sårbare stater».

(NTB)