Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aktivister er redde for å bli evakuert fra Homs

Frykter de vil bli pågrepet.

 FLYKTER:  Sivile bærer sine eiendeler til et møtepunkt for evakuering i byen Homs op fredag. Stadig flere syrere blir evakuert fra de borgerkrigsherjede området. Foto: Thaer Al Khalidiya / Reuters / NTB Scanpix
FLYKTER: Sivile bærer sine eiendeler til et møtepunkt for evakuering i byen Homs op fredag. Stadig flere syrere blir evakuert fra de borgerkrigsherjede området. Foto: Thaer Al Khalidiya / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag var siste dag av en tre dager lang våpenhvile som ble innført i forbindelse med den humanitære operasjonen i Homs. Den syriske byen har vært beleiret av regjeringsstyrker i over 600 dager.

Etter et opphold tirsdag, angivelig på grunn av «logistiske» problemer, kom evakueringen i gang igjen onsdag.

- 217 sivile har i dag blitt evakuert fra gamlebyen i Homs. Operasjonen gikk bra, opplyste guvernør Talal Barazi onsdag.

Sterke inntrykk Til sammen er over 1.400 mennesker evakuert siden operasjonen begynte fredag. Ifølge tidligere opplyste tall skal det dermed være rundt 1.300 personer igjen i det beleirede området.

Flere hundre av de evakuerte fra Homs er barn, som beskrives som avmagrede og svake.

- Våre psykologiske team er på plass for å håndtere hvert enkelt tilfelle når de kommer ut, men etter hvert vil også våre folk trenge psykologisk hjelp, sier operasjonsleder fra Syrias Røde Halvmåne, Khaled Erksoussi, som føyer til at møtet med barna er en svært sterk og følelsesladd opplevelse.

Avhør Enkelte av dem som er igjen i det opprørskontrollerte området, er redde for å la seg evakuere, ettersom flere menn er blitt tatt inn til avhør etter at de forlot gamlebyen.

- Det er om lag 60 aktivister i det beleirede området. Noen av dem ønsker å komme seg ut, men bare om det garanteres for deres sikkerhet, sier en aktivist som kaller seg Yazan, til nyhetsbyrået AFP.

FN oppgir at 336 gutter og menn i alderen 15 til 55 år er blitt anholdt, og at 42 av dem er blitt løslatt. Men ifølge guvernør Barazi er 111 av dem blitt løslatt onsdag.

Forlengelse? Guvernøren åpnet onsdag for at våpenhvilen kunne forlenges enda en gang - forutsatt at det finnes flere sivile som ønsker seg ut.

- Vi er ennå ikke sikre på om det er mennesker som ønsker å dra i dag (onsdag), og hvorvidt det er noen igjen i morgen. Hvis det blir klart, er det ingenting som hindrer oss i å fortsette til den siste sivile personen er evakuert, sa han.

Onsdag ble det også sendt nødhjelpsforsyninger inn i byen.

Pressemedarbeider i Røde Kors, Anne Skovgaard, sier at det siden tirsdag har lyktes å få utdelt 4.700 kilo mel og 190 pakker med mat til familier inne i gamlebyen, melder Ritzau.

Fredssamtaler Samtidig fortsetter samtalene mellom regjeringen og eksilopposisjonen i Genève.

Den syriske regjeringen sa seg villig til å diskutere et forslag fra opposisjonen om å jage utenlandske soldater ut av Syria. Det tolkes som et sjeldent tegn på at partene trekker i samme retning.

- Vi er åpne for å diskutere alle forslag. Men vi må diskutere dem punkt for punkt, sa viseutenriksminister Faisal Mekdad til nyhetsbyrået Reuters.

Den syriske eksilopposisjonen har også foreslått at det skal etableres et overgangsstyre og innføres en FN-overvåket våpenhvile i hele landet.

Men de politiske diskusjonene må komme på et senere tidspunkt, mener Mekdad og viser til Genève-kommunikeet, som ble vedtatt av stormaktene i 2012.

Kommunikeet fastslår blant annet at det trengs et overgangsstyre for å få slutt på krigen i Syria.

Syria-utsending Lakhdar Brahimi skal torsdag drøfte forhandlingene med russiske og amerikanske representanter, en dag tidligere enn planlagt. (NTB)

Hele Norges coronakart