LASTER MEDISINSK NØDHJELP: Leger og aktivister skal forsøke å reise til Gaza med båt, lastet med 3,5 tonn medisinsk utstyr. Foto: AP/SCANPIX
LASTER MEDISINSK NØDHJELP: Leger og aktivister skal forsøke å reise til Gaza med båt, lastet med 3,5 tonn medisinsk utstyr. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Aktivister forsøker sjøveien til Gaza

Stor mangel på nødhjelp etter Israels luftangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den humanitære situasjonen på Gazastripen forverres på den tredje dagen med israelske luftangrep mot Gazastripen. I dag erklærte Israels statsminister Ehud Barak at landet er i full krig mot Hamas på Gazastripen. I nasjonalforsamlingen Knesset i dag sa han at de militære angrepene vil fortsette og forsterkes.

Selv om flere lastebiler med nødhjelp fikk slippe inn i Gaza mandag, mener FN det ikke er tilstrekkelig til å løse situasjonen.

- Vi har fått inn rundt 40 lastebiler i går, og håper på hundre i dag. Men vi trenger mange flere fordi lagrene våre er helt tomme, sier Karen AbuZayd til CNN mandag.

AbuZayd leder FN-organisasjonen UNRWA, som gir hjelp til rundt 80 prosent av Gazas 1,5 millioner innbyggere.

Forsøker sjøveien med medisinsk utstyr
I dag erklærte Israel områdene rundt Gazastripen for en «lukket militær sone», ifølge en israelsk militærtalsmann. Det betyr blant annet at alle veier inn og ut av området er stengt for alle unntatt lokale beboere. Hensikten kan være å forberede et bakkeangrep mot Gazastripen.

Ifølge israelske militærkilder skal 50 lastebiler med nødhjelp ha kommet inn i Gaza mandag. Det internasjonale Røde Kors opplyser at tre lastebiler med medisinsk utstyr og blod har fått kjøre inn i Gaza. Ambulanser fra den palestinske søsterorganisasjonen Røde Halvmåne i Jerusalem har også krysset grensen til Gazastripen, ifølge NTB.

Talskvinne Dorothea Krimitsas sier at de siste forsyningene ikke dekke behovet.

En gruppe pro-palestinske internasjonale aktivister forsøker imidlertid å komme seg til Gazastripen sjøveien, skriver nyhetsbyrået AP. Den 66 fot store båten Dignity, som tilhører gruppen Free Gaza, skal forlate Kypros mandag ettermiddag lastet med 3,5 tonn med medisinsk nødhjelp.

Gruppen har tidligere fått avlevert fem forsyninger med nødhjelp siden august, og trosset Israels blokade. De tror nå det vil bli vanskeligere å få kommet dit etter den siste luftoffensiven ble innledet lørdag.

- På tross av dårlig vær og muligheten for at den israelske marinen kommer til å stoppe oss, vil vi forsøke å sende beskjed til det palestinske folket om at de ikke er alene, og til resten av verden at de må se på hva som skjer der, sier Caoimhe Butterly, en talskvinne for organisasjonen, til AP.

Ved siden av medlemmer av Free Gaza skal blant annet tidligere amerikansk kongresskvinne Cynthia McKinney og Al Jazeera-journalist og tidligere Guantanamo-fange Sami al-Hajj delta, skriver nyhetsbyrået AFP.

Åpnet grensen for skadde
Grensen mellom Gazastripen og Egypt ble mandag åpnet for at sårede palestinere kan fraktes til Egypt for behandling. De første krysset grensen mandag, ifølge NTB.

De som fraktes over grensen, er noen av de mange hundre som er blitt såret i de israelske angrepene. Rundt 30 sårede var ventet å krysse grensen mandag.

Medisinske forsyninger fra Egypt til Gazastripen er også i gang. Ti lastebiler krysset grensen ved byen Rafah med forsyninger fra Egypt, Libya og Saudi-Arabia.

Over 300 drepte
Angrepene mot Gazastripen i dag har vært rettet mot steder som er symbolske for Hamas' maktposisjon. I dag tidlig kom meldingen om at Israel har bombet Universitetet i Gaza by. Ifølge den israelske avisa Haaretz har også raketter truffet i nærheten av hjemmet til en av Hamas' øverstkommanderende, som selv ikke ble skadet i angrepet. Sju personer skal ha blitt drept.

Mandag ettermiddag skjedde det et annet rakettangrep mot et kjøretøy som inneholdt gass, melder nyhetsbyrået Reuters. Medisinsk personell og vitner sier at fem palestinere har blitt drept, men at de hadde blitt så brannskadet at det ikke var mulig å kjenne dem igjen.

Ved middagstider mandag var tallet på drepte palestinere kommet opp i over 300, og ifølge FN-organisasjonen UNRWA var minst 57 av disse sivile. Åtte barn under 17 år skal ha blitt drept i to ulike angrep på Gazastripen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Også minst ni raketter er fyrt av mot Israel i dag, og en israeler er drept.

Israel vil fortsette offensiven inntil Hamas ikke lenger utgjør noen trussel, sa landets utenriksminister Tzipi Livni i nasjonalforsamlingen Knesset mandag, ifølge NTB.

— Israel har gjort alt landet kunne for å unngå å måtte handle militært, men tiden for slike handlinger er nå inne. Vi vil fortsette aksjonene mot Hamas til maktbalansen er endret i vår favør, framholdt utenriksministeren. 
- Barna er redde
Innbyggerne i Rafah på Gazastripen lever i konstant frykt for de israelske bombeflyene, og særlig barna er redde, ifølge norske-palestinske Jaber Mohammed Abuhani som bor i byen Rafah på Gazastripen.

— Vi hører lyden av flyene hele tiden. I dag har vi fått beskjed om å forlate huset fordi de skal bombe tunneler på grensen til Egypt. Det begynte allerede i går kveld. Halvparten av Rafah er ute på gata nå. De frykter at husene skal bli truffet av bombene, sier Abuhani til NTB.

— Det er svært vanskelig her nå. Det er stor mangel på mat, vann, gass, bensin og medisiner. Det har bombet sykehusene, moskeene og alle bygninger som tilhørte politiet, sier han.
- Kaotisk
AbuZayd i UNRWA forteller om kaotiske tilstander i Gaza by, ifølge CNN.

- Folk er opprørte fordi bombingene nå tydeligvis er konsentrert mot individuelle hus og familier, så man er aldri sikker på hvor det kommer til å skje, sier hun til TV-kanalen fra Gaza by.

- Folk har begynt å slåss seg imellom, og det er rett og slett en svært kaotisk tid.


SAMLER STYRKER: Israelske stridsvogner på grensen til Gaza mandag. Foto: AP/SCANPIX
SAMLER STYRKER: Israelske stridsvogner på grensen til Gaza mandag. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
TROR DE BLIR STOPPET: De pro-palestinske aktivistene i Free Gaza mener de vil få større problemer med å komme inn i Gaza enn før. Foto: AP/SCANPIX
TROR DE BLIR STOPPET: De pro-palestinske aktivistene i Free Gaza mener de vil få større problemer med å komme inn i Gaza enn før. Foto: AP/SCANPIX Vis mer